Lavrov: Kad izvozite demokratiju dobijete Ukrajinu

0

Sergej Lavrov: Sve su to izazvale šarene revolucije
 

Na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi Lavrov je objasnio da Zapad uništava istorijsku priliku za ujedinjenje kontinenta i dodao da previranja u Ukrajini podsećaju na nasilje i krvoprolića kroz koja je Evropa prošla u 20. veku.

 

"Naši zapadni partneri odbacili su zaista istorijsku priliku za izgradnju veće Evrope i odabrali granice i uobičajenu logiku širenja geopolitičkog prostora pod njihovom kontrolom na istoku", naglasio je Lavrov.

 

Šojgu: Tamo je građanski rat

Posle svrgavanja predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča zemlja je skliznula u građanski rat, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je dodao da je novi izvor tenzija veštački stvoren u Evropi, što je imalo negativan uticaj na globalnu bezbednost.

On je rekao da je Zapad ignorisao pozive Rusije na saradnju i da "umesto toga primorava države koje su istorijski bliske Rusiji da biraju između Istoka i Zapada".

 

"Uz osetljivu političku situaciju u Ukrajini, taj pritisak je bio dovoljan da izazove ogromnu krizu državnosti", rekao je Lavrov i dodao da je Ukrajina samo jedan primer destruktivnih rezultata zapadne spoljne politike.

 

On je rekao da operacije promene vlasti u suverenim državama i "šarene revolucije" koje su orkestrovane iz inostranstva nanose štetu međunarodnoj stabilnosti.

 

"Pokušaji da se drugim narodima nametne sopstveni oblik unutrašnjih reformi, pri čemu se ne uvažavaju nacionalne karakteristike, da se ‘izveze demokratija’, vrši destruktivan uticaj na međunarodne odnose i uvećava broj kriznih žarišta na svetskoj mapi", objasnio je je Lavrov.

 

Problemi u Ukrajini, Siriji, Avganistanu i mnogim drugim zemljama mogu biti rešeni samo kolektivnim naporom, a Rusija se zalaže za udruživanje snaga u rešavanju tih pitanja, zaključio je Lavrov.

Veliki broj gradova jugu i istoku Ukrajine, među kojima su Donjeck, Harkov i Lugansk, počeli su da mobilišu pristalice federalizacije, koji odbijaju da priznaju nove vlasti. Ukajinska vojska je sredinom aprila pokrenula veliku operaciju protiv pripadnika narodne samoodbrane, a u sukobima dve strane je do sada stradalo više desetina ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here