commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

“Rusija će reagovati na vojne vežbe NATO-a koje bi trebalo da budu održane na proleće ove godine na teritoriji Evrope”, saopštio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Naravno da ćemo reagovati. Ne možemo ignorisati procese koji izazivaju veliku zabrinutost, ali ćemo reagovati tako da to ne prouzrokuje nepotrebne rizike – objasnio je on.

Šef ruske diplomatije je naglasio da NATO „uvlači“ u zajedničke vojne vežbe i neutralne države, kao što su Finska i Švedska, a sve pod izgovorom članstva u EU.

– U kontekstu saradnje NATO-a i EU u vojnoj sferi, smislili su termin “vojni Šengen”, koji predviđa modernizaciju kompletne transportne artiljerije sve do istočne granice Alijanse kako bi i najveća borbena tehnika mogla da ode na Istok bez prepreka. Mislim da je i to dovoljno da bismo shvatili opasnost takvih igara. Naravno, treba da odgovorimo na to – rekao je on.

Prema rečima Lavrova, zbog vojnih vežbi “Defender” (“Branilac”), koje su planirane za april-maj 2020. godine, predviđeno je da se u Evropu prebaci više od 30.000 jedinica američke vojne tehnike i više od 20.000 američkih vojnika.

NATO – dominantna sila u Evropi

Lavrov je naglasio da oni koji provociraju takve apsolutno neopravdane vojne vežbe, žele da recipročne mere prouzrokuju povećanje tenzija.

– Sve što preduzimamo kako bismo odgovorili na pretnje našoj bezbednosti koje dolaze od Alijanse, radimo isključivo na svojoj teritoriji. Isto kao što se i sve naše nuklearno oružje nalazi na našoj teritoriji, za razliku od američkog – podsetio je Lavrov.

Ruski ministar tvrdi da je širenje NATO-a na Istok već prouzrokovalo ozbiljne probleme u sferi strateške stabilnosti u Evropi.

Iako Alijansa tvrdi da nema potrebe da se štiti od Rusije, već od protivnika koji raspolaže sličnim vojnim potencijalom, teško je pronaći takvog protivnika, upozorava Lavrov.

– Ne znam gde su našli protivnika, kog bi uporedili sa sobom. U svakom slučaju, mi nismo dominantna vojna sila u Evropi – to je NATO – zaključio je šef ruske diplomatije.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da velike vojne vežbe NATO-a „Branilac Evrope 2020“ nisu usmerene protiv Rusije. On je naglasio da je to „najveće razmeštanje američke vojske u Evropi u poslednjih 25 godina“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here