EPA/Ludovic Marin
Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, uvek su bili u normalnim odnosima – lideri su usmereni na saradnju, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Odnosi na predsedničkom nivou (Rusije i SAD) nikada nisu bili nenormalni – bili su normalni u punom smislu te reči i oni ne treba da se normalizuju. Razgovori i lični kontakti Putina i Trampa u Hamburgu na marginama samita G20, zatim na samitu u Aziji uvek su bili puni poštovanja i obostrano usmereni na unapređenje saradnje – rekao je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, takvi kontakti rezultirali su, između ostalog, sporazumima o formiranju Poslovnog saveta, koji čine šefovi najvećih privatnih kompanija Rusije i SAD, kao i formiranju stručnog saveta, koji će uključivati aktuelne političare i političke analitičare, koji bi mogli raspravljati i učestvovati u rešavanju pitanja strateške stabilnosti, globalne bezbednosti i davati preporuke za rukovodstvo dveju zemalja u pogledu jačanja strateške stabilnosti u svim aspektima.

Lavrov je dodao da su takvi kontakti izrodili i sporazum o nastavku saradnje o kritičnom pitanju sajber-bezbednosti.

Saopštenje Putina i Trampa – signal koji uliva optimizam

Ruski ministar se osvrnuo i na zajedničko saopštenje ruskog i američkog predsednika povodom 75. godišnjice istorijskog sastanka sovjetske i američke vojske na Elbi, rekavši da je to signal da se zemlje mogu udružiti radi zajedničkih ciljeva, kao što je borba protiv virusa korona.

– Nadam se da će kriza izazvana kovidom 19 podstaći sve aktere svetske politike, pre svega vodeće države, da odbace aktuelna neslaganja i uključe se u zajednički rad, profesionalni rad u ime obezbeđivanja mirne, prosperitetne budućnosti za sve narode. Predsednici Rusije i SAD su poslali signal koji uliva optimizam. Juče su objavili zajedničko saopštenje povodom 75. godišnjice sastanka na Elbi, u kome su i istakli da su u to vreme Sovjetski Savez i SAD uspeli da se izdignu iznad nesuglasica, protivrečnosti i da se ujedine zbog bitke, odlučujuće bitke protiv zajedničkog neprijatelja – rekao je Lavrov.

On je dodao da sada isti zadatak stoji pred njihovim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here