EPA/Natalia Kolesnikova
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov

Rusija je protiv ideje da spisak stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude dopunjen još jednim predstavnikom Zapada, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je, na konferenciji “Evromajdan: Ukrajinska izgubljena decenija”, rekao da je Rusija obavestila Indiju i Brazil da je neprihvatljivo da još jedan predstavnik Zapada uđe u SB UN.

“Nemačka i Japan žele da uđu u SB zajedno sa Indijom i Brazilom. Neće uspeti”, naveo je Lavrov, prenosi TASS.

Lavrov je podsetio da je sadašnji sastav SB formiran kada posledice dekolonizacije još nisu bile u potpunosti realizovane i dodao da je sada situacija na svetskoj sceni radikalno drugačija i da bi reforma SB trebalo da eliminiše istorijsku nepravdu i omogući pravično predstavljanje državama u kojima živi većina svetske populacije, a koje se nalaze u Africi, Aziji i Latinskoj Americi.

Ruski šef diplomatije je istakao da je, prema ruskim podacima, EU preporučila Ukrajini da se osloni na oružje dugog dometa koje bi, kako je rekao, trebalo da “dođe do srca Rusije”.

Kada je reč o mirovnim pregovorima sa Kijevom, Lavrov je istakao da je sada potez na ukrajinskoj strani zbog toga što predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski mora prvo da poništi svoju uredbu kojom se ukrajinskim zvaničnicima zabranjuje čak i da otpočnu pregovore sa Moskvom.

Lavrov je ponovio da je sporazum o primirju između Rusije i Ukrajine postignut pre gotovo dve godine, u aprilu 2022, ali da su SAD, kako je rekao, jednostavno zabranile Zelenskom da ga potpiše, iako je to bilo dogovoreno.

Zelenski je 2022. godine doneo odluku kojom se iz mirovnih pregovora kategorički isključuje ruski predsednik Vladimir Putin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here