EPA/Maxim Shemetov
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao, sumirajući rezultate rusko-američkog samita u Ženevi, da neće biti moguća igra samo na ruskoj polovini terena. Kako je dodao, lideri dve zemlje su se dogovorili, diskutujući o načinima za izlazak iz krize, da ti potezi budu obostrano prihvatljivi.

– Čitao sam šta su na tu temu rekli američki zvaničnici, među njima i učesnici pregovora. Oni pokušavaju da se pozicioniraju tako da su rekli – treba vratiti osoblje koje će omogućiti funkcionisanje ambasade, treba da dobijemo odgovor Rusije na optužbe u vezi sa aktivnostima hakera koji deluju protiv američke infrastrukture i da izdejstvujemo da Rusija oslobodi Amerikance koji tamo služe zatvorske kazne. To nije pristup o kojem su govorili predsednici. Želeo bih da nas oni koji samit komentarišu na taj način čuju: neće biti igre samo na jednoj strani terena. Tako neće biti – rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.

On je rekao i da povratak ambasadora Rusije i Amerike u diplomatske misije, što je dogovoreno na samitu lidera u Ženevi, predstavlja simboličan ali važan gest.

– To je, pre svega, simboličan gest. Važan, ali simboličan. I ima određen značaj jer prisustvo ambasadora, a ne njihovih zamenika, uvek pruža mogućnost da se vode aktivniji razgovori uzimajući u obzir da oni imaju punomoćja svojih predsednika – rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom koji boravi u poseti Moskvi.

Povratak ambasadora omogućiće da se „raskrče ruševine“ koje su napravili Amerikanci kada su 2016. godine zaplenili imovinu ruske diplomatske misije i proterali ruske diplomate.

Kada je reč o perspektivama rešavanja krize u diplomatskim odnosima između Rusije i SAD sve je moguće, ali na bazi sinhronizovanih i uporedivih koraka, istakao je on.

– Predsednici su se dogovorili da je potrebno na neki način rešavati te probleme. Ali, to će biti moguće samo pod uslovom ako budemo sinhronizovano preduzimali korake koji će biti uporedivi i koji će u isto vreme rešavati pitanja i našeg prisustva u SAD i američkog u Rusiji – rekao je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here