Lekovi za creva povećavaju rizik od raka

0

Imunosupresivi na bazi "tiopurina", – lekovi koji ometaju imunološki sistem – se redovno koriste za lečenje upale creva, ali njihova upotreba može da ima i neželjene posledice, prenosi Rojters.

Loran Božri i njegove kolege iz pomenute bolnice su proučili slučajeve 19.000 obolelih od zapaljenskih bolesti creva. Oko 30 odsto njih je uzimalo "tiopurine", 14 odsto je prestalo da ih uzima, dok ih 56 odsto nije nikad uzimalo.

Posle gotovo trogodišnjeg praćenja među njima su utvrđena 23 slučaja limfoma – jedan slučaj Hodžkinsovog limfoma i 22 Non-Hodžkinsovog limfoma.

Ustanovljeno je da su pacijenti koji su uzimali "tiopurine", kao što su "imuran" firme "Glakso Smit Klajn" i srodni generički lekovi, bili izloženi preko pet puta većem riziku da obole od limfoma od onih koji nikad nisu uzimali te medikamente.

Međutim, kod mlađih pacijenata, koji su uzimali "tiopurine" tokom desetak godina, rizik od limfoma se pokazao dosta niskim – ispod jedan odsto – što s obzirom na korisne efekte ovih lekova ne dovodi u pitanje opravdanost njihovog uzimanja.
Veća štetnost od korisnosti "tiopurina" utvrđena je samo u kategoriji starijih obolelih od inflamatorne bolesti creva, koji su veoma dugo uzimala tu vrstu medikamenata.

Stručnjaci ističu da su u svakom slučaju potrebna dodatna istraživanja, kojima bi se procenio rizik od pomenutih lekova, a da bi lekari trebalo da budu oprezni kod dugotrajnog prepisivanja "tiopurina" pacijentima
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here