EPA/Alexei Druzhinin

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i ruski predsednik Vladimir Putin razmenili su danas pisma u kojima su izneli obećanja o razvoju odnosa dve zemlje, koje je severnokorejski predsednik nazvao “dugogodišnjim strateškim odnosom”, objavio je državni medij KCNA.

Pisma su razmenjena povodom obeležavanja 78. godišnjice oslobođenja Koreje od kolonijalne vladavine Japana od 1910. do 1945. godine koja se takođe slavi kao državni praznik u Južnoj Koreji.

Putin je u poruci Kimu istakao da je siguran da će saradnja dve zemlje biti i dalje razvijana na svim poljima za dobrobit dva naroda i bezbednost Korejskog poluostrva i cele severoistočne Azije.

Kim je u pismu Putinu istakao da je prijateljstvo Rusije i Severne Koreje sklopljeno u Drugom svetskom ratu pobedom nad Japanom, a da je sada, kako je naveo, nepobedivo i moćno u borbi protiv imperijalista i hegemonije, preneo je Rojters.

Kim je izrazio uverenje da će se prijateljstvo i solidarnost između dve zemlje i dalje razvijati kao strateški odnos u skladu sa zahtevima nove ere.

Kim je takođe izrazio uverenje da će Rusija i Severna Koreja uvek izaći kao pobednici, snažno se međusobno podržavajući i sarađujući.

SAD su optužile Severnu Koreju da šalje oružje Rusiji nakon što je počeo rat u Ukrajini.

Rusija i Severna Koreja su odbacile takve optužbe.

Lideri Južne Koreje, SAD i Japana trebalo bi da razgovaraju o bezbednosnoj saradnji u vezi sa Severnom Korejom i Ukrajinom i drugim pitanjima na trilateralnom samitu 18. avgusta u Kemp Dejvidu u američkoj državi Merilend.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here