Youtube/NOVA S
Gojko Božović

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio više od 30 novih knjiga, kao i mnogo ponovljenih izdanja. Sajamsku premijeru doživela je knjiga sećanja velikog američkog pesnika i esejiste, srpskog porekla, Čarlsa Simića “Zastrašujući raj”. Simić se seća detinjstva u okupiranom i posleratnom Beogradu u kome je odrastao, odlaska u Americi i prvih godina američkog života, potom služenja vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih 60-ih, kao i ulaska u poeziju i uzbudljive i jedinstvene pesničke karijere. Pisac se u ovim memoarima ne divi ni sebi, ni proživljenom vremenu, već piše iz prve ruke o onome čega se seća i o onome što smatra da valja da bude zapamćeno, kaže Gojko Božović, osnivač i glavni i odgovorni urednik Arhipelaga.

– Arhipelag je izdavač koji sarađuje s većinom vodećih evropskih izdavača. Mi zastupamo inostrana prava naših autora i trudimo se da knjige naših autora budu objavljene na drugim jezicima i u drugim kulturama. Učestvujemo na međunarodnim sajmovima knjigama. Već 15 godina Arhipelag je najaktivniji nacionalni izdavač međunarodne edicije “100 slovenskih romana”. Beogradski festival evropske književnosti je najvažniji pojedinačni događaj koji tokom godine organizuje Arhipelag. Na tom festivalu predstavljamo neke od vodećih savremenih pisaca, nastojeći da srpsku književnost predstavimo kao poseban i relevantan deo savremene evropske literature – kaže Božović.

On ističe da je Arhipelag tržišni izdavač, tako da svoj budžet oblikuje, kako kaže, na tržištu takvom kakvo jeste i toliko koliko jeste.

Vaši planovi za predstojeći period.

– Do kraja godine čeka nas mnogo programskih događaja u različitim gradovima u Srbiji, kao i objavljivanje šest novih knjiga. Već sada pripremamo novo izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti koji će se održati početkom juna 2024. godine. Radimo na nekoliko dugoročnih izdavačkih projekata koji će biti objavljeni tokom naredne godine. Prilike nisu najbolje i u njima nije lako planirati. Ali je izdavaštvo posao u kome se mora planirati i dugoročno, i na nekoliko godina, i na nekoliko dana ili nedelja. Mi se ponašamo u skladu s našim sloganom: “Nije sve loše, dobre su knjige.”

Značaj medija

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine Milutinović “Hibridni mediji i hibridni režimi”. Među sajamskim premijerama Arhipelaga našla se knjige priča Srđana V. Tešina “Crna Anđelija i druge zverske priče” i Veselina Markovića “Preimućstva kruga”, kao i romani Ratka Dangubića “Pepeljuga umire” i Nikole Šante “Zlatno zvonce”. Drama Vide Ognjenović “Poetesa” govori o Milici Stojadinović Srpkinji, o njenom životu i poeziji, i o razlozima zašto je posle kratke i velike slave naglo pala u krajnje siromaštvo i zaborav.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here