Liturgija u Bogorodici Ljeviškoj posle šest godina

0

Crkva podignuta 1307. godine, zadužbina kralja Milutina

 

Iako u Prizrenu danas živi samo 17 Srba, liturgiji i potonjem osvećenje obnovljene crkve koja je spaljena u naletu albanskih ekstremista, prisustvovalo je nekoliko desetina vernika.

 

 

Posle bogosluženja vladika Atanasije sa pratnjom posetio je manastir Svete Arhangele kod Prizrena, gde ga je, kao i pre izvesnog vremena, dočekao iguman Benedikt.

 

Većina kaluđera tog manastira tokom posete vladike Atanasija bila je u Gračanici na predvaskršnjoj svešteničkoj ispovesti kod svog duhovnika, privremeno razrešenog episkopa Artemija.

 

 

Nakon osvećenja Bogorodice Ljeviške, episkop Teodosije je rekao da se vraća život u ovu crkvu i dodao je da obnova koja je u toku, ne samo Bogorodice Ljeviške već i drugih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, “daju veliku nadu srpskom narodu”.

 

"SPC obnovom svetinja istovremeno poziva raseljene da se vrate na svoja ognjišta kako u Prizrenu tako i širom pokrajine", rekao vladika Teodosije i izrazio uverenje da verni narod neće dozvoliti da srpske svetinje, postanu muzeji i mesta gde bi dolazili samo turisti.

 

"Kako su naši preci i u težim uslovima ostajali ovde vekovima i na nama je da položimo ispit i da opstanemo i zaštitimo svoje svetinje i ognjišta", poručio je je episkop lipljanski.
 

Crkva je zapaljena tokom martovskog nasilja 2004. godine a proteklih godina je delimično sređena mada se u njoj i dalje vide oštećenja i tragovi požara. Crkva je spolja zadržala isti izgled kao što je imala i ranije, ali je opasana bodljikavom žicom, armaturom i drugim preprekama.

Posle pogroma 2004. godine Bogorodica Ljeviška je stavljena na listu spomenika pod zaštitom UNESCO-a.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here