Youtube/EU Debates
Gabrielius Landsbergis

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis kaže da svim zemljama koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija, uključujući i Srbiju, treba staviti do znanja da se iste sankcije mogu primeniti i na njih.

Šef diplomatije Litvanije je dolazaći na sastanak Saveta EU poručio se ulazi u “novu fazu sankcija”, uz ocenu da EU do sada nikada nije nametnula ovoliki obim restriktivnim mera, i pozvao na formiranje posebne institucije koja bi se isključiovo bavila nadzorom i sprovođenjem evropskih sankcija.

– Kada je značajno sankcionisana zemlja članica Saveta bezbednosti EU, a ja smatram da bi trebalo da bude još više sankcionisana, moramo da nadgledamo sprovođenje procesa mnogo ozbiljnije nego u ranijim slučajevima – kaže Landsbergis.

On je u ime Litvanije podržao pristupne procese Moldavije i Gruzije, ali i napomenu da “Ukrajina zaslužuje poseban put u EU” zbog rata u zemlji.

Gabrielius Landsbergis je upozorio da “ima dosta sličnosti između “putinizma i nacizma” , uz ocenu da je u pitanju ideologija i sistem koji ima svog lidera, ideologiju, pratioce i simbol, i pozvao na sistematski pristup EU “putinizmu”.

4 COMMENTS

  1. Ministar jedne zemlje u kojoj vecina stanovnika govori ruskim jezikom a zabranjuju skole na ruskom, ne daju nikakva prava etnickim Rusima, prebacuje nekom nacizam.

  2. Ovaj tupan mora da zna da je Srbija izuzeta po mnogim osnovama. Srbija nije uvela sankcije Rusiji, i ne mora da se pridrzava upustava EU jer nije njena clanica. Drugo ti divljaci iz EU koji uvode sankcije Rusiji sada, su isto takodje bombardovale Srbiju (bez dozvole UN) pre nekoliko godina i uvodile nam sankcije. Odakle ovom tupoglavcu moralno pravo da trazi od Srbije da im se pridruzi u sankcijama protiv Rusije ili da nama cak uvodi sankcije?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here