Ljubimac joj “otkrio” rak kože

0

Kengur je uspeo da ubedi gaydaricu da proveri mrlje na koi i tako joj spasao život
– Kenguri su veoma dragi i nežni i oni svi dolaze da te zagrle, ali je ovo bilo drugačije. Kad god sam se našla napolju u vrtu s njima ili bi oni bili unutra, posebno Bela, počeli bi da uporno ližu. Imala sam nameru da proverim te mrlje, ali svaki put kad bih išla doktoru, samo bih pokupila recept i ponovo zaboravila da pitam. Uvek sam mislila: "Ajde dobro, drugi put", pošto me nije mnogo brinulo.  
 
 
 

 

 

Međutim, gospođa Brenan-Kus (63) je zadovoljna da je, na kengursko "insistiranje", ipak otišla na pregled na kome je otkriveno da su "mrlje" u stvari kancer na koži. Ona i njen muž Teri Brenan-Kus (65) vode Džozefininu galeriju i sirotište za kengure u Kuber Pidiju. Njih dvoje brinu o četiri mladunčeta bez roditelja i pet odraslih ženki – Beli, Sini, Minmi, Frančeski i Brauni koje kod njih žive za stalno.

 

Ignorisao moždani udar

Pre tri godine, Teri Brenan-Kus imao je manji moždani udar koji je ignorisao, jer je bio Božić i lokalni doktor nije bio u gradu.
– Kada mi se dogodio i drugi, pomislio sam: "U redu, bolje da odem da se pregledam" – kaže on. – Međutim, pre toga je Bela bila kao poludela oko mene. Možda je pokušavala da mi nešto kaže.

Gospođa Brenan-Kus kaže da bi nastavila da ignoriše mrlje, da Bela, najstarija i najmajčinskije raspoložena prema mladima bez majki, nije bila ovako uporna. Putovala je ovog meseca u Adelejd gde su ćelije karcinoma uklonjene, a idućeg meseca ide kod plastičnog hirurga na dalje operacije.

– Bela se opet normalno ponaša.

Prema dosadašnjim saznanjima, kod pasa postoji vrlo visoka sposobnost da otkriju rak, uključujući na crevima, u grudima ili melanom. Prema jednoj studiji, psi tačno nalaze kancer u 37 od 38 slučajeva raka creva. Čulo mirisa kod pasa je do 1.000 puta jače od ljudskog. Veruje se da su oni u stanju da uoče i najmanje hemijske promene u tkivu, otkrivajući ih po promeni mirisa.

Sličnih dokaza za kengure nema, ali familija Brenan-Kus ističe da ovo nije prvi put da su im životinje skrenule pažnju na zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here