Na pripremu izlaska Velike Britanije iz EU-a, vlada je do sada izdvojila 6,9 milijarde evra.

Ujedinjeno Kraljevstvo pojačava pripreme za Bregzit bez sporazuma i izdvaja dodatnih 2,3 milijarde evra kako bi garantovalo da će zemlja biti spremna za izlazak iz Evropske unije do kraja oktobra, s dogovorom ili bez, javlja Hina.

Nova vlada Borisa Džonsona, koji je premijerski položaj preuzeo prošle sedmice, obećala je da će napustiti Uniju bez sporazuma za tri meseca ukoliko EU ne pristane ponovno pregovarati o sporazumu koji je dogovorila Džonsonova  prethodnica Tereza Mej.

Ministri upozoravaju da se iz sporazuma mora isključiti deo sporazuma o razvodu koji se odnosi na sigurnosni mehanizam za izbegavanje „tvrde“ granice s Irskom, što EU odbija.

Ministar finansija Sajid Javid je u svojoj prvoj najavi važnijih mera udvostručio iznos za pripremu izlaska bez sporazuma.

Velika informativna kampanja

„Pre izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije ključno je da intenziviramo naša planiranja kako bismo garantovali da ćemo biti spremni“, rekao je Javid.

„Mi želimo dobar sporazum koji će ukinuti nedemokratski ‘backstop’. No ako ne možemo dobiti dobar sporazum moraćemo izaći bez njega.“

Ministarstvo finansija je najavilo da će se 434 miliona funti potrošiti kako bi se osiguralo da će u zemlji biti dovoljno lekova i medicinskih potrepština, odnosno najam dodatnih transportnih kapaciteta, skladišta i stvaranje zaliha.

Kako bi pripremili građane i kompanije za Bregzit bez sporazuma, biće potrošeno 138 miliona funti na jednu od najvećih mirnodopskih informativnih kampanja.

Milijardu funti biće potrošeno na pripremu državne administracije.

To znači da je vlada, s ovogodišnje, 4,2 milijarde funti, ukupno za te pripreme namenila 6,3 milijarde funti (6,9 milijarde evra).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here