Longin: Crkva čuva da se ne odrodimo

0

Domaćin ovogodišnjeg piknika bile su crkvene opštine Svetog Đorđa iz Istočnog Čikaga, zatim Svetog Arhangela Mihaila iz Lensinga, Svetog Nikole iz Brukfilda, Svetog Stefana Dečanskog iz Lelanda, Svetog Save iz Milvokija i Svetog Vaskrsenja Hristovog iz Čikaga. Počasni gost skupa bio je Vojislav Mihailović iz Beograda, unuk Draže Mihailovića.

Celog dana pristizali su ljudi sa svih strana Ilinoisa i Viskonsina. I dok su se odrasli družili uz razgovor, šetnju i muziku, deca su se zabavljala SPORTskim aktivnostima, a lepo je bilo prošetati pored velikog jezera koje se nalazi uz manastirsku portu.

 

Mnogi su uživali sedeći na ćebadima na travi u hladovini krošnjatog drveća, a neki igrajući u kolu. Na pikniku je služena domaća hrana, a red za ćevape protegao se čak na 10 metara! Lokalni trgovci takođe su napunili tezge svojom robom, a najviše su se prodavale knjige na srpskom jeziku, od srpskih pisaca i ikone.

Zvanični deo programa počeo je američkom i srpskom himnom. Sveštenik Savo Bosanac podsetio je na tragične događaje u Srbiji i pozvao sve goste da dobrovoljnim prilozima pomognu našem narodu. Slavko Panović, dugogodišnji predsednik Srpske narodne odbrane, pozdravio je sve goste, govorio o Draži Mihailoviću i pozdravio njegovog unuka Vojislava Mihailovića, koji je bio gost skupa.

 

Prodajom dresova do donacija

Na jednom štandu predstavnici Generalnog konzulata Repubike Srbije iz Čikaga, na čelu sa vice konzulom Milenkom Špicom sakupljali su doborvoljne priloge.
– Generalni konzulat Republike Srbije je iskoristio današnji dan, nacionalni američki praznik, da sakupi pomoć za nastradale u poplavama. Ovde prodajemo Zvezdine dresove, tek smo počeli i nadamo se da će akcija biti uspešna, kaže Špica.

Posle njih goste je pozdravio Njegovo preosveštenstvo novogračaničko-srednjozapadnoamerički vladika Longin i pozvao sve goste da se zajedno pomole za naš narod bez obzira gde živi i gde se nalazi pod ovom nebeskom kapom.

– Naša crkva i vera pravoslavna uvek nas čuvaju da se ne odrodimo i da ostanemo ono što su bili naši stari vekovima – Srbi pravoslavne vere, koji su se krstili sa tri prsta, koji su pisali ćirilicu, voleli svoju crkvu, svoju pesmu i divne običaje koji su uvek hranili narod Svetog Save. Vi ste ta crkva, jer je narod crkva, a ne zgrada. Kad se zajedno sastanu narod i sveštenstvo, onda smo mi božja deca oca našeg koji je na nebesima. Zato se svi radujemo kada možemo da se okupimo oko naših crkava, rekao je vladika Longin i napomenuo da je potrebno sa istim žarom održavati crkve, dovoditi decu na veronauku, čuvati običaje i biti zahvalan Bogu, sveštenicima, kolu Srpskih sestara i svima onima koji se trude oko naših bogomolja.

On se zahvalio onima koji su sagradili Novu Gračanicu i još stariji manastir Svetog Save jer zbog toga Srbi koji su došli kasnije imaju gde da zapale sveću, da se pomole, ispovede i pričeste.

– Svaki vaš dolazak je podrška i pomoć ovoj bogomolji, rekao je vladika Longin okupljenim gostima.
 

Poplavljeni nisu zaboravljeni

Najviše sveta okupilo se oko štanda Humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Njeni članovi su izložili majice, postavili kutiju za dobrovoljne priloge, a sve donacije idu za poplavljena područja i višečlane srpske porodice koje žive u teškim uslovima.

Petko Petrović, direktor marketinga za HO Srbi za Srbe u Severnoj Americi kaže da oni svake godine na štandu sakupljaju novac za donacije.

– Sve pare odmah prebacujemo u Srbiju i koristimo za renoviranje kuća višečlanim porodicama, međutim posle poplava počeli smo da pomažemo tom ugroženom stanovništvu. Kada se to raščisti, onda se vraćamo na naš standardni rad i pomoć porodicama. Njima kupujemo poljoprivrednu opremu, belu tehniku, stoku i sve što je potrebno. Pare ne dajemo nikome jer ne znamo kako će da završe. Mi prvo upoznamo porodicu, napravimo intervju, informišemo se šta im nedostaje i onda to naručujemo. Sve što radimo je 100 odsto transparetno i sve donacije, računi, izveštaji i slike se odmah postavljaju na naš veb sajt. Od 2005. pomogli smo oko 350 porodica. Kad su se poplave dogodile mnogi su nam se obratili što nas je jako iznenadilo i na to smo jako ponosni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here