Lovci slikare častili gulašem

0


To su još pre osam godina uočili milanovački lovci koji su se ponudili da svojim umećem, lovačkim i kulinarskim daju doprinos održavanju manifestacije Savinački dani koja se tradicionalno održava u prostoru poznatog milanovačkog izletišta Savinac gde je u crkvi Sveti Sava, zadužbini Miloša Obrenovića, po svojoj želji sahranjena Mina Vukomanović, kćerka Vuka Karadžića i jedna od prvih srpskih slikarki. Na kraju smotre lovci su gulašem častili sve slikare koji nisu krili oduševljenje zbog tog gesta.

Kako se u praksi pokazalo, predlog da se u kulturu umešaju i lovci urodio je plodom jer je manifestacija iz godine u godinu sve uspešnija i sve posećenija.

– Malo smo se pribojavali kako će biti prihvaćeno da lovci na svoj način daju doprinos nezaboravu Mine Vukomanović-Karadžić, ali se ispostavilo da smo i te kako doprineli omasovljenju Savinačkih dana.

U porti savinačke crkve se pevalo, igralo, slikalo, recitovalo u čast Mine Vukomanović, a nedaleko odatle i lovci na svoj način, takmičenjem u kuvanju gulaša od divljači i pesmom, slavili ime jedne od prvih srpskih slikarki – kaže Zoran Adamović, predsednik Lovačkog društva "Vojvoda Milan Obrenović".

U takmičenju u pripremanju gulaša od divljači ove godine je učestvovalo 18 ekipa iz Gornjeg Milanovca, Pranjana, Čačka, Šatornje, Topole i Zrenjanina i to, prema oceni posetilaca i učesnika u kulturno-umetničkom programu, veoma uspešno.
 

Tri ekipe iz Čačka

Lovački žiri proglasio je gulaš ekipe Lovačkog društva Čačak, druge ekipe za najukusniji jer ih je iz ovog grada bilo tri. S odlukom žirija složili su se i mnogi posetioci manifestacije koji su tog dana sa Savinca zadovoljili i dušu i telo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here