Ludi milioner je voleo Lenjina

0

Nemac Klaus Zaf, poznat i kao Ludi milioner, umro je prošle nedelje od srčanog udara u 62. godini života, na svom trećem medenom mesecu, ostavivši ogromno bogatstvo koje bi najverovatnije trebalo da naslede njegova supruga i kćerka.
U vreme kada je umro, njegovo bogatstvo je bilo procenjeno na 10 miliona dolara, a njegova kompanija u ovom trenutku broji 600 zaposlenih.
On je osnovao firmu za preseljenja i tako zaradio 10 miliona dolara, ali uprkos svom ogromnom bogatstvu nikad nije živeo kao milioner. Odabrao je da skuplja ambalažu na ulici i da živi kao podstanar, a novac je delio drugima i kupovao u supermarketima kao i svaki prosečni građanin.
Posao sa selidbama započeo je 1975. godine, kupivši jedan stari kombi koji čak nije ni znao da vozi, pa je zaposlio vozače, a on je sam u početku iskrcavao i ukrcavao nameštaj. Zbog svog socijalističkog pristupa u kome je isticao važnost kolektiva i brige za radnika, brzo je postao popularan i omiljen. Njegov moto je glasio: "Kompanija Zaf vlasništvo je njenih radnika."
Uprkos svom ogromnom bogatstvu koje je stekao zahvaljujući kapitalizmu, ostao je veran svojim socijalističkim uverenjima. Tako je na ulazu u sedište svoje kompanije postavio ogromnu Lenjinovu skulpturu u znak odanosti svom heroju i njegovoj filozofiji.
 

"Ne treba mi novac"
On je trošio manje od 300 dolara mesečno. U intervjuu prošle godine Ludi milioner je rekao:
– Ne treba mi novac, on čini ljude nejednakima. Previše je idiota okolo koji imaju novca, ne treba svetu još jedan.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here