Pexels.com

Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u odnosima, ali to ne mora tako da ostane“, kaže terapeut za traumatizaciju i odnose.

Doživljavanje uznemirujućih događaja tokom vašeg detinjstva može dovesti do stalnog osećanja stresa, straha i izdaje, što može u velikoj meri uticati na vaš odnos sa partnerom.

Elejn Evans, terapeutkinja za traume i odnose, na svom Instagram profilu govori o tome kako traume iz prošlih života mogu uticati na vaše trenutne odnose, prenosi Novi list.

„Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u vezama, ali to ne mora tako da ostane!“ napisala je u opisu svog posta.

Znaci da traume iz prošlosti utiču na vašu vezu

Nedostatak poverenja: Ljudima koji se bave traumom iz prošlosti je teško da veruju svojim partnerima. Postavljanje granica ili napuštanje veze su ponašanja koja proizilaze iz nedostatka poverenja u vezu.

Nerealna očekivanja: Vaše traume iz prošlosti mogu dovesti do nerealnih očekivanja vašeg partnera što bi moglo ugroziti vašu vezu. Ovo takođe može dovesti do brojnih svađa sa vašim partnerom. Neispunjena očekivanja u vezi mogu izazvati osećaj anksioznosti.

Problemi preteranog razmišljanja: Mnoge veze se završavaju zbog problema preteranog razmišljanja. Ovakav način razmišljanja o svemu i svačemu počinje u detinjstvu, ako se osoba oseća zapostavljeno, odbačeno ili živi u nasilnom okruženju.

Potreba za previše pažnje: Možda se osećate vezano sve vreme i tražite stalno uveravanje i potvrdu od svog partnera, čak i ako vaša veza ide savršeno glatko. Ovo bi moglo da iznervira vašeg partnera.

Faktor ljubomore: Iako bi malo ljubomore u vezi moglo biti dobro, traume iz prošlosti mogu lako učiniti da se osoba oseća ljubomornijim. Osoba u takvoj situaciji zahtevala bi od partnera sve vreme i pažnju.

Negativna percepcija: Trauma utiče na način na koji vidimo svet, uključujući našeg partnera. Traumatizovana osoba uvek može imati negativne misli o svom partneru koje bi mogle da ometaju njihovu vezu.

Nedostatak interesovanja: Jedan od najčešćih znakova traume iz prošlosti je da osoba gubi interesovanje za obavljanje zabavnih aktivnosti sa svojim partnerom, uključujući seks.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here