Tanjug

Snage Kfora na Kosovu i Metohiji uskoro će biti uvećane kontingentom vojnika iz Velike Britanije. Ovo je odluka Saveta NATO posle tragičnih događaja u Banjskoj, ali i sve nestabilnije situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

Iz NATO je šturo saopšteno da Kfor “povećava svoje prisustvo i aktivnosti na severu Kosova i u oblastima oko granice kako bi osigurao da nastavi da ispunjava svoj mandat obezbeđivanja bezbednog i sigurnog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu”.

Prof. dr Ilija Kajtez je zabrinut dolaskom vojnika iz Velike Britanije.

– Predsednik Vučić je više puta ponovio da je potrebna značajno veća uloga Kfora i to naročito na severu KiM, ali plašim se da dolazak britanskih trupa ne sluti ništa dobro i da je to samo priprema za još veću eskalaciju terora nad srpskim narodom. Ovde nije od presudne važnosti njihov broj, već kako shvataju svoju misiju. Ukoliko nastave da sprovode “misiju” ozakonjenja “nezavisnosti i suvereniteta” tzv. Kosova onda je povećanje njihovog broja samo dodatna briga za Srbe na KiM – ističe prof. dr Kajtez.

Vojni analitičar i nekadašnji kontraobaveštajac, Ljuban Karan smatra da je ključni problem što su mnoge države iz kojih dolaze vojna pojačanja “potpuno pristrasne i podržavaju nasilje koje Kurti sprovodi”.

– Upravo je Ališa Kern, šefica odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta, u više navrata pokazivala otvorenu mržnju prema Srbima i zahtevala da Velika Britanija pošalje svoje vojnike “da zaštite Kurtija od srpskih terorista”. Naravno da tu objektivnosti, pa ni zaštite za Srbe sa njihove strane neće biti, jer su unapred dezinformisani o pitanju ko je tu žrtva, a ko napadač – naglašava Karan.

Prof. dr Ilija Kajtez naglašava da Srbija nije tražila nemoguće, već da Kfor zaštiti Srbe na severu pokrajine i da je to od početka trebalo da bude posao međunarodnih mirovnih snaga koje je angažovao Savet bezbednosti UN.

– Ali iza osnovnih ciljeva Kfora danas se nalaze države koje su priznale tzv. državu Kosovo i bez saglasnosti SB UN su promenile svoj mandat i umesto da štite sve narode one su zapravo zaštita te kvazi države. Svo njihovo dosadašnje licemerje i bestijalnost se svode na nepostupanje u svim onim slučajevima kad je albanska većina činila zločine nad manjinom, Srbima. Otuda je i ovaj “ustupak” Zapada Srbiji da pošalju dodatne snage Kfor zapravo njihova lukavost i prepredenost da još više nagomilaju snage NATO, a da se na terenu, kad je reč o bezbednosti Srba, ništa ne promeni – uveren je dr Kajtez.

Ljuban Karan kaže da je velikim zapadnim silama i komandi NATO jasno da nastavak Kurtijevog nasilja vodi u katastrofalnu eskalaciju oružanog sukoba.

– Sada je samo bitno šta te velike zapadne sile žele. Nisu Srbi sa KiM svoje živote i svoju bezbednost poverili Aljbinu Kurtiju i prištinskoj paravojsci koja po rezoluciji 1244 ne bi smela ni da postoji, nego UN i vojnim i civilnim misijama UN. Ako se to ne dogodi, biće to jak signal da velike zapadne sile zloupotrebljavaju UN i njene misije u cilju ostvarenja državnosti tzv. Kosova, a ne u cilju garancije bezbednosti svim ljudima koji žive na KiM – izričit je Karan.

Mir nema cenu

– Postoje obećanja o deeskalaciji napetosti, povlačenju specijalnih kosovskih snaga i novim izborima za četiri opštine na severu Kosova na kojima bi učestvovala i srpska većina. Lično ne verujem da će se ta obećanja ispuniti, ali to ne znači da Srbija treba da odustane od dijaloga, a posebno traženja formule mira kojom bi se obezbedila bezbednost Srba u pokrajini, ali i sačuvao mir na Balkanu – naglašava dr Kajtez.

Pristrasnost

Ljuban kaže da je dosadašnji angažman međunarodne misije na KiM, od Kfora, preko Unmika ili Euleksa pokazao da nisu dorasli tom zadatku i da nisu doprineli rešavanju ključnih problema.

– Većina te misije je otpočetka bila pristrasna. Kfor se uglavnom nije mešao u svoj posao, a ostale institucije su faktički aktivno učestvovale u stvaranju tzv. države Kosovo.

Vojska neće ući na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa KiM. On je u izjavi za “Fajnenšel tajms” dodao da će povući deo srpskih snaga iz tog područja. Eskalacija sukoba bila bi kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

“Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Koja bi bila ideja? Da uništimo svoju poziciju koju smo gradili godinu dana? Uništiti to za jedan dan? Srbija ne želi rat”, rekao je predsednik Vučić .

On je ukazao da su upozorenja Vašingtona nesrazmerna, jer se broj pripadnika srpskih snaga na terenu smanjuje.

“Prošle godine smo imali 14.000 ljudi u blizini administrativne linije, danas imamo 7.500 i to ćemo smanjiti na 4.000”, naveo je Vučić.

Poručio je da je “čista laž” da Srbija šalje vojsku na administrativnu liniju.

“Srbija od toga ne bi imala koristi jer bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom pod pokroviteljstvom Evropske unije”, naveo je Vučić za “Fajnenšel tajms”.

Predsednik se obratio građanima i porukom na Instagramu, u kojoj je istakao da su, kako je naveo, “uradili sve da unište Srbiju”, ali da će Srbija pobediti.

“Poštovani građani, za nama je teških sedam dana, najtežih u poslednjih 15 godina. Najtežih zbog događaja na KiM i kampanje pokrenute protiv naše Srbije, kampanje laži i neistina. Kako naš narod kaže, ne pada sneg da pokrije breg, već da svaka zver pokaže trag. Mogli smo da vidimo da imamo prijatelje koji nisu brojni, ali su hrabri”, poručio je Vučić.

Pretučena trojica Srba

Pripadnici specijalne jedinice prištinske policije FIT pretukli su trojicu Srba iz sela Gornje Varage, saopštava Kancelarija za KiM. Povređeni su, posle incidenta, sami zatražili lekarsku pomoć, a težina povreda će se utvrditi. Ovin napadom je nastavljena spirala nasilja kojom Priština prethodnih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Kosova i Metohije, saopštila je Kancelarija za KiM.

Srbi M. R., M. S. i M. J. su se uputili do svoje stare šumske kuće u seču drva za ogrev, kad su ih po povratku zaustavili pripadnici FIT, pretukli, šutirajući ih i udarajući po telu, uz vulgarne psovke i uvrede na nacionalnoj osnovi, navodi se u saopštenju. Kurtijevi specijalci su, prema svedočenju povređenih, Srbima poručili da na severu KiM nemaju šta da traže.

5 COMMENTS

  1. Који је мандат НАТО ???
    Они само наоуружавају албанце и пуштају их , без размишљања да то Р1244УН допушта, да да се буквално иживљавају у нади да ће једном да пукне да би почели рат.
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺

  2. Kakva pozicija,kakvi bakraci,zapad nas je bombardovao,da bi stvorio drugu Albansku drzavu na tlu jedne suverene drzave

  3. Srpski političari nikada neće svatiti i razumeti
    da nemaju prijatelja od Turske pa sve do Amerike.
    I nikada neću razumeti takvu srpsku pamet
    i naivnost.

  4. Srbe niko u okruzenju ne voli. I ako ih neko voli – voli ih radi svog interesa. Zato su 4 S jedini temelj opstanka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here