EPA/Balazs Mohal

Mađarska je pozvala na hitne mirovne pregovore kako bi se okončao rat između Ukrajine i Rusije.

I to upozoravajući da će dugotrajni sukob izazvati ekonomsku krizu koja će ugroziti vlade širom Evrope, piše “Fajnenšel tajms”.

– Brzi prekid vatre je jedina šansa Evrope da izbegne recesiju – rekao je Balaž Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana, predviđajući da će druge vlade EU prestati da pružaju vojnu podršku Ukrajini i insistiraće na brzom okončanju sukoba u narednih nekoliko meseci.

Budimpešta je dugo bila najbliži partner Moskve u EU i izaziva frustraciju u Briselu otkako je počeo rat zbog oklevanja da prekine sve veze s Rusijom i pruži nedvosmislenu podršku ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

– Neki od mađarskih partnera u EU bili su previše željni da se bore protiv Putina, što kontinent uvlači u krizu – rekao je Balaž Orban, upozoravajući da bi trebalo da napuste tu strategiju.

– Oni žele rat i veruju da mogu da pobede Putina, da okupiraju Kremlj i to im je cilj. Na početku sukoba, barem u medijima, to je bilo uobičajeno mišljenje. Ali kladio bih se da će se za četiri meseca pojaviti više racionalnosti – rekao je on.

– Mađarska ne želi da pravi probleme. Ali ako pokušate da se bavite politikom ne gledajući realnost oko sebe, jednostavno ćete izgubiti poverenje ljudi. Zastrašujuće je da nema iskrenih razgovora o trenutnoj situaciji. Naši glavni ciljevi u narednim mesecima bi trebalo da budu pregovori i prekid vatre – zaključio je Balaž Orban.

1 COMMENT

  1. Свака част гос.Балаж.Зато ЕУ увози амерички гас и петрол који је скупљи скоро 60%.А ЕУ плаћа,а Украјина страда.А , чини ми се да је ЕУ заборавила шта је дипломатија.Живила Русија.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here