pixabay.com
Budimpešta

Mađarske vlasti smenile su čelnike meteorološke službe nakon što je pogrešno najavljeno loše vreme zbog čega je odložen veliki vatromet, prenosi BBC.

“Najveći vatromet u Evropi” bio je zakazan za subotu uveče u Budimpešti, na Dan svetog Ištvana (Stefana), mađarski nacionalni praznik. Planirano je ispaljivanje 40.000 komada pirotehnike sa 240 tačaka na pet kilometara dugoj udaljenosti uz Dunav.

Ali, sedam sati pre početka ceremonije vlada ju je odložila za iduću nedelju zbog najave lošeg vremena. Vreme je na kraju ostalo stabilno, zbog čega su smenjeni direktor i zamenik direktora meteorološke službe.

Meteorološka služba u nedelju se izvinila za pogrešnu prognozu, kazavši da se ostvario “najmanje verovatan” scenario i da je nesigurnost sastavni deo meteorologije.

Ministar inovacija Laslo Palkovič u ponedeljak je ipak smenio nadležne u toj službi.

Reakcije u Mađarskoj su različite. Skoro 100.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na otkazivanje vatrometa u vreme rata u susednoj Ukrajini i mera štednje kod kuće.

Pristalice vlade, međutim, bile su nezadovoljne zbog navodne nesposobnosti prognostičara i nadaju se da će se najavljena proslava sada održati kako je planirano, sledeće subote.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here