Mađarska u znaku srpske kulture

0

Dogovorena saradnja: Mijalković i Matićeva sa domaćinima
 

Nastupom domaćeg orkestra "Vujičić" i multimedijalnim autorskim projektom Serbian džez bre, ova najveća kulturna manifestacija Srba u Mađarskoj svečano je otvorena uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora, gostiju iz Mađarske, Srbije, Austrije i Slovačke i brojnih predstavnika sredstava javnog informisanja.
Milan Đurić, predsednik Kulturnog i dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj je u pozdravnom govoru istakao da ova manifestacija, koja se organizuje peti put, igra ulogu mosta i stvaranja zajedništva.

"Bez takvih mostova smo samo stranci koji se dovikuju sa suprotnih obala, a njihove reči se gube u huktanju silnog toka istorije – zato gradimo mostove", podvukao je Đurić.

Cilj Meseca srpske kulture nije lako definisati u jednoj rečenici, kako je rekao, a karakterišu ga dvojnost, koja se uočava u odnosima prošlost-sadašnjost, tradicija-savremena umetnost, kao i u odnosu prema srpskoj zajednici, pojedincu i otvaranju prema najširoj javnosti.

 

Srđan Mijalković i Svetlana Matić
 

Prisutnima se ispred mađarskih vlasti obratio dr Tibor Fedor, a ambasador Republike Srbije u Mađarskoj Rade Drobac je podsetio da Srbi u Mađarskoj imaju duboke korene i dugu istoriju i da su mnogi od njih uspeli da održe svoj jezik, identitet i kulturu i vezanost za maticu Srbiju.

– Zbog toga Ambasada Republike Srbije daje punu podršku ovoj manifestaciji sada i ubuduće i učiniće sve što može da, sa svoje strane, pomogne njenu uspešnu realizaciju – istakao je on.

Povezivanje

Profesor Srđan Mijalković, predsednik Odbora SPKD Prosvjeta u Austriji je sa Milanom Đurićem i njegovim saradnicima razmotrio okvire buduće saradnje Srba u Austriji i Mađarskoj, uključujući i mogućnost povezivanja i organizovanja zajedničkih aktivnosti, na polju očuvanja srpskog jezika, kulture i nacionalnog identiteta.

U okviru Meseca srpske kulture koji traje do 10. oktobra biće organizovane ne samo u Budimpešti, već i u ostalim mestima u Mađarskoj gde žive Srbi književne večeri, izložbe, koncerti, programi za decu, filmovi, modne revije i pozorišne predstave.

Posebno značajna manifestacija je Peštanski književni omnibus koji će ove godine biti održan 27. septembra u Budimpešti, a okupiće pisce i ljubitelje pisane reči iz čitave Evrope i matice.

Predstavnik Austrije biće književnica Svetlana Matić iz Beča, koja će ovom prilikom promovisati knjigu "O ljubavi s ljubavlju", koju je pripremila zajedno sa Aleksandrom Čotrićem, aforističarem iz Beograda .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here