EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE
Nikolas Maduro i Vladimir Putin

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozdravio je obeležavanje 80. godišnjice probijanja nacističke blokade Lenjingrada i s tim u vezi je istakao da ruski lider Vladimir Putin nastavlja borbu svojih predaka.

– Predsednik Putin je pre svega strateg, uspešan lider-pobednik, veliki lider Rusije i sveta i bori se za ono za što su se njegovi preci već borili – rekao je Maduro u autorskoj emisiji “Sa Madurom plus” na TV kanalu “Venezolana de television”.

Predsednik je istakao da mu se ne sviđaju naslovi u pojedinim medijima o “okončanju blokade” jer je “to bila pobeda Crvene armije nad nacistima koje su potukli”.

Maduro je podsetio da je blokada Lenjingrada bila najduža u istoriji čovečanstva, te da je za to vreme poginulo milion stanovnika grada – ljudi su umirali od gladi, hladnoće i metaka.

– Pobeda i oslobođenje Lenjingrada na kraju je dovelo do zauzimanja Berlina, poraza Hitlera i sloma nacista – naglasio je venecuelanski lider.

– Sovjetski Savez oslobodio je čovečanstvo od nacizma – rekao je Maduro i naglasio da je “Hitlera odnegovao imperijalizam kako bi izvršio invaziju na Sovjetski Savez”, te da su tada iz “Vašingtona aplaudirali antisemitizmu”.

– Moramo da zapamtimo da su Crvena armija, Sovjetski Savez oslobodili Jevreje, koncentracione logore, da su dali prvo parče hleba tom napaćenom narodu, mom bratskom jevrejskom narodu. U potpunosti smo solidarni sa predsednikom Putinom koji je tokom blokade izgubio starijeg brata, došao na njegov grob da položi cveće i kaže: Rusija živi, ide napred i pobediće! – rekao je Maduro, a njegove reči su propraćene aplauzom prisutnih u studiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here