Maketa vračarskog hrama na poklon

0

 

Priredba je otvorena Svetosavskom himnom, a đacima je o ovom prosvetitelju govorio sveštenik Milan Pejić. Prota Milan je "nauke žednog" princa Rastka Nemanjića veličao rečima, a mališani su to učinili pesmom: "Sveti Sava za Srbe se Bogu moli, srpskom rodu daje krila. Sveti Sava Srbe blagosilja."

Svirao šampion

Ceo program pratili su harmonikaši Goran Stevanović i Jovica Ivanović. Ivanović je na trećoj godini studija klasične harmonike na Visokoj muzičkoj školi u Hanoveru, a Goran je tamo na prvoj godini postdiplomskih studija. Dobitnici su više domaćih i međunarodnih nagrada, a Goran je na festivalu u Vašingtonu 2007. godine bio i vicešampion sveta u muziciranju na klavirskoj harmonici.

Scenski prikaz Rastkovog dolaska u manastir Hilandar izvanredno su izveli Katarina Popović, Aleksandra Rogović i Daniel Radovanović.

 

Recital o Marku Kraljeviću i njegovom obračunu sa Turcima i Musom Kesedžijom dopao se publici, a najviše umetničke ocene zaslužili su Milan Cvetanović (kao Marko Kraljević), Dejan Blagojević (Musa Kesedžija), ali i Jovana Popović, koja je uz gusle pratila Markovo hvalisanje. Brižnu majku Marka Kraljevića gotovo profesionalno je odglumila Madlen Mataruga, a nenadmašivi "Ero s onog svijeta" bio je Milan Škrbić.

Iako su gotovo svi izvođači bili osnovci iz nižih razreda, predstavili su se kao talentovani glumci i pravi junaci koje su tumačili. Sveštenik ih je sve pohvalio i nagradio maketama Hrama Svetog Save sa Vračara, a nagrade i pohvale upućene su i učiteljicama Svjetlani Bojić, Mariji Arsić, Aniti Trailović, Vukici Močić i Jeleni Agbabi-Milosavljević.

 

Nije zaboravljena ni omladinska folklorna grupa "Srbija", a priznanje je odato i muzičarima – postdiplomcu Goranu Stevanoviću i studentu klasične harmonike Jovici Ivanoviću. Programom je bio oduševljen i Vojin Dragišić, generalni konzul Srbije u Hamburgu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here