Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas zemljama istočne Evrope da je Francuska trebalo da im posveti više pažnje zbog njihovih upozorenja o ratobornoj Rusiji pre sukoba u Ukrajini.

Makron je na bezbednosnom forumu GLOBSEC u Bratislavi rekao da ne bi trebalo da postoji podela između “stare” i “nove” Evrope, misleći na trajne razlike između istočnih i zapadnih članica Evropske unije u vezi sa pitanjima kao što je Rusija, preneo je Rojters.

On je aludirao i na primedbu francuskog predsednika Žaka Širaka iz 2003. godine, koji je rekao da su istočnoevropske nacije propustile “dobru priliku da ćute”, kada su podržale odluku Sjedinjenih Američkih Država i Britanije u nameri da napadnu Irak te godine, protiv čega su se suprotstavljali neki veliki zapadni saveznici, uključujući Francusku i Nemačku.

Ova primedba šokirala je istočnoevropske zemlje i doprinela trajnom nepoverenju među članicama EU, koje se ponovo pojavilo otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022, napominje britanska agencija.

Nakon početka sukoba, zemlje istočne EU, poput Poljske, kritikovale su Makrona zbog zadržavanja komunikacije s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i zato što je rekao da Rusiju ne treba “ponižavati” prilikom pokušaja međunarodne zajednice da se okonča sukob u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here