Tanjug

Predsednik Francuske Emanuel Makron doputovao je danas popodne u Beograd, u dvodnevnu posetu, kojom, kako se ocenjuje i u srpskoj i u francuskoj javnosti, namerava da iznova potvrdi istorijsko prijateljstvo dve zemlje, ali i da obezbedi značajnije prisustvo svoje zemlje u Srbiji, a tako i u regionu.

Predsednički avion sleteo je u 15.30 sati na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gde je Makrona, uz najviše državne počasti, dočekao predsednik Aleksandar Vučić, kao prvog šefa francuske države u poseti našoj zemlji posle gotovo dve decenije.

Završen zvanični deo programa prvog dana Makronove posete Beogradu

Nakon obraćanja građanima ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, Vučić i Makron su prošetali sve do Knez Mihajlove ulice, prolazeći kroz masu okupljenih ljudi koji su želeli da se pozdrave sa njima i upućivali im kratke poruke podrške i odobravanja.

Time je zvanični deo programa prvog dana posete francuskog predsednika završen, bar što se javnosti tiče.

Sledi, uobičajeno, svečana večera, na kojoj će biti poslužena srpska jela, specijaliteti i pića.

Makron se obratio na srpskom jeziku

Predsednici Srbije i Francuske položili su večeras vence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

Vučića i Makrona je u beogradskom parku burnim aplauzom dočekao veliki broj građana, koji nose srpske i francuske zastave, a i sam Kalemegdan je ukrašen zastavama tih dveju zemalja.

Posle toga predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se prisutnima na srpskom jeziku.

– Francuska vas voli, kao što ste vi voleli nju. Francuska zna šta sve duguje Srbiji – rekao je Makron.

Odata počast braniocima Beograda u Velikom ratu

Polaganjem venaca na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918 na Novom groblju, predsednici Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Emanuel Makron odali su počast stradalima u Prvom svetskom ratu.

Dvojica predsednika vence su položili uz zvuke trube reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, koji je izveo pesmu “Tamo daleko”.

Na jednom vencu je srpska zastava, na kojoj je piše “predsednik Republike Aleksandar Vučić, junačkim precima, ponosni potomci”, a na drugom francuska zastava sa natpisom “predsednik Republike Francuske”.

Počast i Milunki Savić

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron su u Aleji velikana na Novom groblju, odali počast srpskoj heroini Milunki Savić, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Predsednici su položili cveće na grobno mesto učesnice Balkanskih i Prvog svetskog rata, u prisustvu njenih potomaka.

Milunkini praunuci Mladen i Miloš Stankov, kao i Dragica Nikolić, unuka Milunkinog brata umesto kojeg je otišla u rat, predsedniku Francuske su poklonili grb Republike Srbije, kao simbol saveza i prijateljstva između dve nacije.

Iznad grba urezana je na francuskom jeziku poruka admirala Geprata Milunki Savić dok je ležala u bolnici u Bizerti: “Ozdravi sine, admiral te moli”, dok je ispod grba, takođe na francuskom, izgravirana poruka: “Velikoj Francuskoj zahvalni potomci Milunke Savić”.

Potomci Milunke Savić koji su sačekali dvojicu predsednika rekli su da je ona bila heroina, ali i izrazili zahvalnost francuskom predsedniku i Francuskoj.

Makron im je zahvalio, rekavši da mu je veoma drago što je došao da se pokloni senima Milunke Savić.

– Ja sam dosta čitao o njoj i zbog toga smo želeli da dođemo ovde da odamo počast Milunki Savić – rekao je Makron.

Završen tet-a-tet sastanak

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug, otvoren i iskren razgovor o svim ključnim pitanjima.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da je „Srbija je velika evropska država i nacija“ i istakao da EU mora da se reformiše da bi bila spremna da primi Srbiju.

Svečani doček za Makrona 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je za predsednika Francuske Emanuela Makrona svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

Osim predsednika Vučića, ispred nekadašnje zgrade SIV-a, francuskog predsednika dočekali su premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta, pojedini narodni poslanici, predstavnici parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, istaknuti umetnici i dobitnici francuskih odlikovanja.

Bio je prisutan i veliki broj članova francuske delegacije sa kojima su predsednici takođe nakratko porazgovarali, “narusivši” uobičajeni protokol.

Predsedniku Srbije raportirao je komandant počasne garde Dragan Jakovljević.

Makron i Vučić označili početak modernizacije beogradskog aerodroma

Predsednici Francuske i Srbije, Emanuel Makron i Aleksandar Vučić svečano su na aerodromu Nikola Tesla otkrili ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma, koju će sprovesti francuski koncesionar, kompanija Vansi erports (VINCI Airports).

Makron u Srbiju dolazi upravo u godini u kojoj se obeležava 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Glavne teme razgovora dva šefa države biće evropske integracije, pitanje Kosova i Metohije, te bilateralni odnosi dve zemlje, posebno ekonomski, na temelju 20 sporazuma koji će danas biti potpisani, a tiču se privredne saradnje, naoružanja i vojne opreme, kulture i drugih oblasti.

Predsednik Vučić izjavio je da svog francuskog kolegu dočekuje u nadi da će Srbija posle Makronove posete imati snažniju i veću podršku Francuske na evropskom putu, ali i po pitanju rešavanja problema na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Vučić je, uoči posete, ocenio da je dolazak Makrona potvrda da su Srbija i Francuska na putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo.

– Imaću čast da poželim dobrodošlicu Emanuelu Makronu. Posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Dolazi u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila ”za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu”, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou – zabeležio je Vučić na svom profilu na društvenim mrežama Budućnost Srbije.

4 COMMENTS

  1. Došao prijatelj, da nas zamoli, da mu ne prvimo probleme!Oni priznaju Kosov, ami, kao da nismo prijatelji, ne hajemo za to, kao da je ono naše!

  2. Nad Beogradom kruži dah Evrope.Sunce danas svetlije prosipa svoje zrake nad Beogradom.A Beograd!Ozario svoje lice,srce mu je nadahnuto,duša prostrta da dočeka svoga gosta beogradskog.Marseljeza na usnama,u srcu,u duši Beograda.Pogled pomilovanja nad Beogradom.Pogled pratanja od Beograda.Beograd:ma čiji to beše grad?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here