Tanjug/AP
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je Ukrajini otvoren put ka EU, ali će se njeno pristupanje odvijati po utvrđenim pravilima Unije o proširenju.

Makron kaže da će EU podržavati Ukrajinu sve dok traje rat na njenoj teritoriji, ali i kasnije u obnovi zemllje.

– Poruka koju smo poslali ukrajinskom narodu jeste da im je otvoren put ka našoj Evropi. Oni se bore za slobodu i demokratiju, za vrednosti koje mi svi delimo. To pokazuje da je Ukrajina zaista deo naše Evropske porodice – poručio je Makron.

Na kraju dvodnevnog sastanka lidera EU 27 u Versaju, domaćin samita francuski predsednik Emanuel Makron je najavio da je EU spremna da usvoji dodatne sankcije protiv Rusije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini, ali i upozori na neophodnu pripremu EU na moguće posledice tih sankcija u narednim mesecima, i pozvao na jačanje nezavisnosti i suvereniteta EU.

– Naša hrana, energetika, odbrana sve su to pitanja našeg suvereniteta u svetlu ove krize. Mi želimo da sarađujemo sa svetom, ali hoćemo da biramo partnere, a ne da zavisimo od ikoga – zaključio je Makron.

Predsednik Francuske je ponovio da je trenutno primarni cilj vraćanje miru, kroz prekid vatre i povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i poručuje da se u tom smislu vrši snažan pritisak na Rusiju, ali i održava zahtev za dijalog.

3 COMMENTS

  1. Са вама фашистима ни дјецу у вртич не ви послао.Фууујјјјј…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here