EPA-EFE/IAN LANGSDON
Emanuel Makron

Kancelarija predsednika Francuske Emanuela Makrona saopštila je danas da je Makron, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izrazio čvrsto protivljenje mogućoj izraelskoj vojnoj ofanzivi u Rafi, na jugu Gaze.

“To bi moglo dovesti samo do humanitarne katastrofe novih razmera i na prisilno raseljavanje stanovništva, što bi predstavljalo kršenje međunarodnih ljudskih prava i donelo dodatni rizik od regionalne eskalacije”, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Izraelska vojska je ranije saopštila da želi da izbaci islamističke militante iz njihovih skrovišta u Rafi i oslobodi taoce koje oni tamo drže, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali nije saopštila više detalja o predloženom planu za evakuaciju civila tokom operacije.

Više od milion Palestinaca nalazi se u Rafi, na južnom kraju Pojasa Gaze, na granici sa Egiptom, gde mnogi žive u šatorskim kampovima i improvizovanim skloništima, nakon što su pobegli od izraelskog bombardovanja drugih delova enklave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here