Mala Juga kod Bosanca

0

U prostorijama ambasade, u dekoru svetlucave okićene jelke i uz koktel, družili su se stari znanci ili sticala nova poznanstva, a u glavnoj ulozi bio je slikar, poreklom Krajišnik Marko Stupar, kojem je i ambasador pružio veliku dozu zahvalnosti, zbog svega što je učinio na promovisanju matice, a i zbog veoma uspešne izložbe koja se upravo održava na Monmartru.
Među zvanicama, skromno držeći u ruci upravo iz štampe izašlu knjigu "Kako ubiti gospodina Frojda", bio je zapažen Dževad Sabljaković (nekad poznati JUTEL-ovac), kako kaže, danas naizmenično žitelj Bulonja i malog Ostrožca kod Cazina.

Divan susret

"Divan susret, mala Jugoslavija i po meni je to pozitivno. Ovde se i potvrđuje da su Bosanci, i pored svih patnji kroz koje su prošli, najtolerantniji narod u bivšoj Jugoslaviji", rekla je Beograđanka dr Radmila Ilić-Brajović.

Tu je i Novosađanin Dušan Sabo, i on je doneo novu knjigu "Braćo, Srbi, šta vam, bre, bi?", objašnjava da je to razrada svih nacionalizama, te da se ne shvati krivo, nije protiv srpskog naroda, već samo protiv ekstremnih nacionalista.

Izrečena dobrodošlica ambasadora bila je veoma zanimljiva. Po profesiji je ekonomista, iza kojeg je ostao dobar glas da je za vreme svog mandatovanja u Pragu Ambasada BiH bila proglašena najboljom.

– Ponosan sam na ovaj skup. Naš je prioritet da nas doživljavate kao svoje, ova adresa je mesto gde ćemo vam pomoći i činićemo najbolje što možemo. Mi smo sebi postavili zadatke. Kaže se "odlični odnosi bez otvorenih pitanja", ja dodajem i bez zatvorenih. Ekonomija je uvek u prvom planu, a tokom susreta sa predsednikom Olandom rekao sam da u BiH nema nijedne investicije iz Francuske, na šta mi je odgovorio da je danas BiH fizički i politički sigurna zemlja u smislu pravde i prava, dakle, nadam se da će se nešto promeniti. Uz ekonomsku, bitna je i kulturna saradnja.

U nastavku, kad je ambasador Orlić saopštio da je obavio razgovor sa direktorima Er Fransa i KLM o uspostavljanju direktne linije Pariz-Sarajevo, prolomio se aplauz.

– Nije to pitanje ekonomije i rentabiliteta, nego otvaranja vrata zemljama, u prvom redu njihovom gospodarstvu i poduzetnim ljudima. Dakle, ne radi se tu ni o avionskom letu, nego je upravo to metafora volje povezanosti sa drugim zemljama – objasnio je ambasador Orlić.

Reč učesnika

"Marko Stupar, dizajner Ana, koja je kćerka Safeta Zeca, i drugi su predstavnici nove kulture i BiH. Stvarno ima razloga da bude ponosna", reči su Une Sabljaković.
Ana Zec je na to dodala:

"Meni je grozno što smo svi ostarili, a drago što ovo osećam kao novi početak. Lepo druženje, uvek malo obojeno nostalgijom, a vuče nas da se vratimo u domovinu", izgovorile su majka Marina i kćerka Katarina Hršum.

Poetesa Dana Dodić u društvu Dragane Pajović ističe: "Oduševljena sam širinom novog BiH ambasadora, pravi je primer kakav treba da bude ambasador, a videćemo rezultate".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here