D. Pašić
Najbrojniji na bini: SKSK "Nikola Tesla" iz Linca

Na rečici Krems, gde se nalazi prelepi gradić Nojhofen u Gornjoj Austriji, vredni članovi Kulturno-umetničkog društva Ostrog iz Linca, organizovali su Prvi međunarodni dečji folklorni festival, pod nazivom “Hajd’ povedi veselo, naše kolo maleno”.

Uz domaćina je u programu učestvovalo još osam društava. Na ovu manifestaciju su stigli članovi društava Jugos iz Minhena, Jedinstvo iz Beča, “Nikola Tesla” iz Filaha, “Vuk Karadžić” iz Štajera, Sloga iz Licena, a iz Linca društva “Nikola Tesla”, Gornjak, Mlava i naravno organizator Ostrog.

Bila je zaista milina gledati mlade folkloraše kako na bini izvode brojne koregrafije iz matice, za šta su bili nagrađeni brojnim aplauzima prepune hale.

– Bilo je ovo još jedno predivno druženje, koji nas čine srećnim, ali i veoma ponosnim jer na najlepši način daju potvrdu ispravnosti onoga što radimo. Veliko hvala našim gostima koji su pre svega naši prijatelji i idejni saradnici, bez kojih ovaj događaj ne bi imao tako veličanstven društveno kulturni karakter. Naravno da veliko, ako ne i najveće hvala, ide na adrese svih onih dragih nam članova našeg udruženja, koji su se vredno i nesebično potrudili da i ovog puta na najlepši način ugoste sve koji su tog dana, na ma koji način bili deo ove manifestacije. Srdačan pozdrav svima do nekog novog druženja u ime očuvanja i negovanja srpskih kulturnih vrednosti i zajedničkog identiteta, ali naravno i zabave koju ovakvi događaji nose sa sobom – preneli su nam iz udruženja iz Linca.

Puni utisaka su bili upravo i najmlađi učesnici. Aleksa Drobnjak iz Ostroga je bio presrećan što ima priliku da sretne drugare iz drugih društava:
– Radujem se što je moje udruženje organizovalo ovakav događaj. Došli su moji brojni drugari koje znam odranije – kazao nam je Aleksa, koji je prošle godine na 35. smotri folklora u Salfeldenu proglašen za najdarovitijeg igrača folklora u Austriji.

I ostala deca su zaslužila sve pohvale za nastupe, poput šestogodišnje Jane iz Beča, članice KUD-a Jedinstvo. Ona je sa pletenicama i u opančićima sa starijom drugarima izvela predivnu koreografiju Igre iz Bele Palanke.

Igrala i publika

Nisu na ovom prelepom druženju izostale igra i pesma publike. U pauzama i posle zvaničnog dela, brojne goste je zabavljao Pink Panter bend.

Bogatiji sadržaj

Domaćin Prvog međunarodnog dečjeg folklornog festivala, odlučan je u nameri da ova manifestacija preraste u tradiciju. Već je za sledeću godinu, u isto vreme i na istom mestu zakazan drugi festival, s tim što bi trebalo da se uključi nekoliko novih sadržaja. Verovatno će probati da uz folklor organizuju između ostalog dečju pozorišnu predstavu.

Izvor:
D. Pašić - Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here