Manjine u Srbiji: I vlast i pare

0

 

Nove privilegije manjinama: Predstavnici Bunjevaca u Srbiji

 

 

Sledeća godina biće istorijska za nacionalne manjine u Srbiji budući da će se po prvi put praviti posebni birački spiskovi pa će Mađari, Bošnjaci, Romi, Hrvati, Albanci i drugi manjinski narodi zaokruživanjem imena na glasačkim listićima direktno birati svoje predstavnike. Oni koji dobiju najveću podršku birača predstavljaće svoj narod u pojedinačnim Savetima nacionalnih manjina koji će dobiti deo vlasti u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe pisma i jezika, što sa sobom povlači i značajna finansijska sredstva iz budžeta.

Jugosloveni nepriznati

 

Iako su tražili pravo na osnivanje nacionalnog saveta nacionalnih manjina, građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni, a takvih je prema poslednjem popisu iz 2002. godine preko 80.000, nisu podneli zahtev za formiranje svog biračkog spiska pa tako neće biti u prilici da formiraju svoj Savet sledeće godine. Time su poštedeli Ministarstvo i nadležne teškog zadatka da donesu odluku da li da se i Jugosloveni priznaju kao nacionalna manjina.

Najznačajnije novine su to što će Savet svake nacionalne manjine moći da osniva nove medije, ustanove kulture, vaspitanja, obrazovanja i učeničkog i studentskog standarda. Oni će moći da utvrđuju predloge nacionalnih simbola, znamenja i praznike nacionalnih manjina. Takođe nacionalni saveti mogu da traže uvođenje službenog jezika i pisma nacionalne manjine u pojedinim opštinama, kao i da predlažu promenu naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka, drugih delova naseljenih mesta i ustanova za koje je utvrđeno da su od posebnog značaja za nacionalnu manjinu. Važno je i njihovo ovlašćenje da mogu da predlažu i iniciraju donošenje zakona koji se odnose na nacionalne manjine.
Izbori za članove svih nacionalnih saveta održaće se istovremeno, a mandat će im biti četiri godine. Neposredni izbori za nacionalne savete održaće se ako se do dana raspisivanja izbora, na poseban birački spisak nacionalne manjine, upiše više od 50 odsto pripadnika nacionalne manjine. Kao parametar uzima se popis iz 2002. godine. One nacionalne zajednice koje ne prikupe polovinu svog biračkog tela članove saveta nacionalnih manjina biraće posrednim ili elektronskim putem.


(opširnije u štampanom izdanju „Vesti“ za 26.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here