Marina radijaciju drži pod kontrolom

0

Pomaže kolegama u Srbiji: Dr Marina Šoškić-Kostić

– Vodim grupu za radijacioni monitoring, pri čemu razvijamo merne uređaje za monitoring neutronskog i gama zračenja. Oni se upotrebljavaju za karakterizaciju radioaktivnog otpada u centrima za preradu tog otpada koje moja kompanija gradi u celom svetu. Pored toga sam i tehnički menadžer našeg centra za preradu radioaktivnog otpada u Litvaniji. Rukovodim delom za vađenja svih vrsta i preradu niskoaktivnog radioaktivnog otpada – navodi Marina.

Osim toga, ona je koordinator nemačkih, francuskih, italijanskih i litvanskih kompanija u svojoj oblasti.

U Nemačku je sa porodicom došla 1994. godine, a pre toga je boravila kao stipendista dok je radila doktorsku disertaciju. Dok je bila u Srbiji radila je u Institutu Vinča i bila u to vreme i predsednik Naučnog veća i imala i druge odgovorne funkcije.

 

– Kada su počela nemila dešavanja u našoj zemlji odlučili smo se da dođemo u Nemačku. Od 1994. godine sam se bavila naukom kao postdoktorant i gostujući naučnik u Nuklearnom institutu Karlsrue, a dve godine kasnije sam prešla u industriju – priča nam Marina.

 

Poliglota

Marina je aktivna i kao gostujući profesor na ahenskom univerzitetu, a član je DIN-a (nemačke normativne komisije). Govori više jezika. Pored srpskog, nemačkog i engleskog, tu su i mađarski, italijanski, ruski i francuski. Za sada ostaje u Nemačkoj na poslu koji voli i uz porodicu koja se odlično slaže i dopunjuje.

Kao bivši student Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Marina održava kontakte ne samo sa fakultetom već i sa Institutom Vinča i trudi se da pomogne na sve moguće načine (literatura, usavršavanja…).

– Pokušavam da mladim ljudima slične struke, dakle nuklearne i drugih, omogućim stipendije u Nemačkoj. Pokušavam i preko časopisa i preko kongresa da održavam veze sa svojim matičnim fakultetom – ističe dr Marina Šoškić-Kostić.
Udata je i ima sina koji završava prava u Frankfurtu. Muž joj je tehničar, košarkaš i preduzetnik.

– Porodica mi je nešto najvažnije. Vrlo retko smo se odvajali. Volim da čitam, sviram klavir, volim pozorište, treniram aerobik. Mogu da kažem da sam zadovoljna žena, pošto se bavim strukom koju sam izabrala još od studija – kaže o sebi na kraju naša sagovornica.

 

Od Subotice do Ahena

Rođena je u Subotici, gde je stekla osnovno i gimnazijsko obrazovanje, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu je završila kao student generacije 1982. na tehničkoj fizici, smer nuklearne tehnike. Postdiplomske studije je upisala na istom fakultetu, magistrirala je u Beogradu, a doktorirala na Mašinskom fakultetu Tehničkog univerziteta u Ahenu (Nemačka).

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here