EPA/Carina Johansen
Ilon Mask

Milijarder Ilon Mask, koji je postao vlasnik Tvitera, objasnio je da je kupio tu društvenu mrežu ne da bi zaradio novac, već da bi „pomogao čovečanstvu“.

Najbogatiji čovek sveta, osnivač „Tesle“ i „Spejs Iksa“, to je naveo u obraćanju oglašivačima Tvitera.
– Razlog zbog kog sam kupio Tviter je taj što je za budućnost civilizacije važno da postoji „digitalni trg“, na kom može da se debatuje o širokom rasponu uverenja na zdrav način, bez pribegavanja nasilju – napisao je Mask.
On je dodao kako trenutno postoji velika opasnost da se društvene mreže podele na ekstremno desne i ekstremno leve, što stvara mržnju i podele u društvu.
– U nemilosrdnoj trci za klikove, većina tradicionalnih medija je podgrevala te polarizovane ekstreme, verujući da će im to doneti novac, ali je na taj način izgubljena šansa za dijalog – piše novi vlasnik Tvitera.
Mask navodi da je zbog toga kupio tu društvenu mrežu.
– Nisam to uradio jer će biti lako. Nisam to uradio da bih zaradio još novca. Uradio sam to da bih pomogao čovečanstvu, koje volim. I radim to ponizno, jer znam da je neuspeh u postizanju tog cilja, uprkos našim najboljim naporima, veoma realna mogućnost – kaže osnivač „Tesle“.
On dodaje da Tviter „ne može postati pakao potpune slobode u kom sve može biti rečeno bez posledica“.
– Priklanjajući se zakonima zemlje, naša platforma mora pokazati dobrodošlicu za sve i na njoj svako treba da može da izabere šta želi u sladu sa svojim sklonostima – zaključuje Mask.
Najbogatiji čovek sveta i ranije je često izjavljivao da je zagovornik slobode govora, jer je ona, kako je naveo, „od suštinske važnosti za funkcionisanje demokratije“.
Međutim, kada se pojavila mogućnost da Mask preuzme Tviter, grupa uticajnih nevladinih organizacija pozvala je oglašivače na toj društvenoj mreži da se povuku ako najbogatiji čovek postane vlasnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here