M. Stanković
Zahvalnica i darovi: Tatjana Filipović i Mateja Jovanović

Mateja Jovanović, učenik 7. razreda Srpske dopunske škole u Hamburgu, dobitnik je prve nagrade na konkursu Najlepša bajka, koji je organizovao Kulturni centar Čukarica iz Beograda. Uz zahvalnicu za učešće na konkursu Matejina bajka “Markov dar” se našla u knjizi “Uplovimo u čarobni svet bajki” u izdanju KC Čukarica. U predgovoru ove knjige Biljana Marković Jeftić, afirmisani dečji pisac, napisala je:

– Ova naša magična knjiga počinje bajkom “Markov dar” Mateje Jovanovića. To je bajka o ljubavi i nesebičnom davanju sebe onima kojima je pomoć neophodna, pa i po cenu da nam sopstvena sreća izmakne. Matejina mašta vodi junaka Marka kroz život pun teškoća, a kao nagradu za njegovu plemenitost daruje mu srećnu budućnost.

Mateja i profesorka su se vredno pripremili za konkurs

– Veoma sam se obradovao kada sam saznao da sam osvojio prvu nagradu. Planiram da u budućnosti učestvujem i na drugim literarnim konkursima i da se posvetim pisanju – rekao nam je Mateja.

Kaže da je predlog za učešće u konkursu dobio od nastavnice Tatjane, a motivaciju je našao u bajkama koje su mu čitali baka i deda dok je živeo sa njima, kao i u knjizi “Srpske bajke”, koju je dobio u znak dobrodošlice kada je stigao u našu školu u Hamburgu.

Tatjana Filipović, profesorka Srpske dopunske škole u Hamburgu, kaže da su rado prihvatili predlog Biljane Bukinac, koordinatorke obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu pri Ministarstvu prosvete Srbije, da učestvuju na konkursu. Ona nam i predstavlja svog učenika koji je na konkursu zastupao celu školu.

– Mateja je učenik Dopunske nastave na srpskom jeziku od ove školske godine. Školovanje je započeo u Srbiji i nastavio u Nemačkoj. Pošto nikada nije učestvovao na literarnim konkursima, doneli smo odluku da prihvati učešće na konkursu Najlepša bajka. Pored redovnih školskih obaveza koje ispunjava bez teškoća i izuzetnog sportskog talenta, Mateja pokazuje i očaravajuću kreativnost i maštovitost. Zahvalna sam Mateji što je svoj dar podelio sa nama.

Srpski i ćirilica

Mateja i profesorka su se vredno pripremali za konkurs

Mateja nam je objasnio da i pored brojnih obaveza mnogo čita na srpskom jeziku i da se u njegovoj porodici neguju srpski jezik, tradicija i kultura.

– U kući uvek razgovaramo na srpskom jeziku i trudimo se da što češće pišemo ćirilicom.

Više od 50 radova

Na konkurs je pristiglo više od 50 radova, a među pet najmaštovitijih prema oceni stručnog žirija su i bajke “Magična violina” Viktorije Stefanović, učenice 6. razreda Srpske dopunska škole u Francuskoj, i “Kako se tišina vratila” Marije Mijanović, učenice 7. razreda Srpske dopunske škole u Sloveniji.

Pohvaljeno je još 13 radova učenika Srpskih dopunskih škola iz Nemačke, Francuske, Italije, Grčke i Švajcarske.