Konstantin Duma

Briga o očuvanju kulturnog identiteta i tradicije jeste temelj na koji se oslanjaju jedan narod i njegova samosvest, samopouzdanje i istorijski put.

Kulturno umetničko društvo “Plavi delija” osnovano je 2004. na inicijativu tadašnjeg predsednika Mesne organizacije Saveza Srba u Rumuniji Veliki Senpetar gospođe Danice Pelajić. Funkcionišu pod pokroviteljstvom Saveza Srba u Rumuniji, krovne društvene organizacije svih Srba u Rumuniji.

Savez Srba u Rumuniji organizuje oko stotinu kulturnih, naučnih, prosvetnih manifestacija od kojih je polovina međunarodnog karaktera. Sve to doprinosi da Srbi na ovim prostorima pamte i čuvaju svoje, a na taj način i da umeju da poštuju i tuđe vrednosti. Srpski folklor je izuzetno vredan segment istorije, duhovnosti i tradicije, najprirodniji deo našeg trajanja.

U svom repertoaru, KUD Plavi delija, imaju šest spleta igara: igre iz Banata, igre iz Šumadije, Šopske igre, igre iz Studenice, igre iz Mačve i igre iz Pomorišja. Svake godine dopunjuju repertoar sa novim koreografijama.

Nastupali su na više festivala revijalnog karaktera u Rumuniji, kao što su Etno Festival u Sigišoari i Festival Tradicionalnih Igara “Škrinja sa mirazom”. Takođe, nastupili su na raznim scenama u Rumuniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Republici Srpskoj i Makedoniji.

Pored “velikih igrača” prisutno je i okupljanje malih u uzrastu od 6 do 12. Imaju tri folklorne sekcije: školicu folklora, predizvođački ansambl i izvođački ansambl, koji gaje srpsku narodnu pesmu i igru. Imaju 90 aktivnih članova uglavnim dece uzrasta od 6 do 20 godina koji neumorno vežbaju srpski folklor.

Godine 2018. na Festivalu “Opankom kroz Srbiju” osvojili su prvo, a 2019. na Džindžun festu u Vrnjačkoj Banji, drugo mesto. Uživaju i podršku opštine Veliki Senpetar. Umetnički rukovodilac društva je Radovan Jovanov, a predsednik društva je Borko Jorgovan.

Borko Jorgovan, predsednik KUD

Nagrada za specijalne soliste otišla je u njihove ruke!

Ove godine na 24. evropskoj smotri srpskog folklora osvojili su Srebrnu plaketu sa 96,33 boda sa koreografijom “Igre iz pomorišja “, Srpske banačke igre iz Rumunije sa obale Moriša , koreografija Igora Popova uz Pratnju tamburaškog orkestra Batini Bećari. Specijalnu nagradu za najboljeg mladog solistu ansambla, koju su dodelile ‘’Vesti’’, dobio je upravo KUD „Plavi delija“ iz Velikog Sempetra u Rumuniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here