EPA/Andrej Čukić
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev smatra da je Kijevska “formula mira” koja se mnogo reklamira neodrživa, predlažući drastično drugačiji izlaz.

On je na svoj Telegram kanal postavio svoj kontra-plan od sedam tačaka.

– Formula mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog poziva na pomeranje ruskih trupa nazad na granice nekadašnje Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike iz 1991. Takođe, Moskva bi bila dužna da plati reparacije Kijevu. Iako su zapadne zemlje pružile veliku podršku ovoj inicijativi, sukob u Ukrajini može zaustaviti samo na osnovu prepoznavanja realnosti – rekao je Medvedev i dodao da je ukrajinska formula mira neodrživa, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, zahtevi Rusije mogli bi da obuhvate “potpunu i bezuslovnu predaju nekadašnje Ukrajine koju predstavlja neonacistička klika u Kijevu, priznanje od strane privremenog parlamenta bivše Ukrajine da je njena cela teritorija teritoriju Rusije, kao i da su UN priznale da je Ukrajina izgubila ’međunarodnopravni autoritet”.

– Jedini izlaz je da izgradimo svoju, rusku formulu – miroljubivu i sasvim realističnu. Onu koja je dobra za sve – dodao je Medvedev.

Medvedev je predložio formiranje privremenih organa upravljanja koji bi odlučivali “o isplati svih dospelih kompenzacija Rusiji”, a zatim priznali da je cela teritorija Ukrajine “teritorija Ruske Federacije”.

Nakon toga bi, dodao je Medvedev, usledilo usvajanje pravnog akta “o ponovnom ujedinjenju teritorija Ukrajine sa Rusijom” koje bi priznale UN.

– To je ruska meka formula mira. Mislim da se može tražiti dobronamerni konsenzus na osnovu ovakvog aranžmana, računajući na međusobno razumevanje naših bliskih prijatelja – naših zapadnih partnera – zaključio je Medvedev.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here