Medvedev: Skoro usaglašen sporazum sa SAD

0

 

"Sve je u redu sa pregovorima. Novi sporazum je usaglašen 95 odsto. Prilično sam optimista u vezi ovog sporazuma", rekao je Medvedev a preneo Itar-Tass.

 

"(Američki) predsednik (Barak) Obama i ja smo striktno definisali krajnje granice njihovih i naših kapaciteta", istakao je Medvedev i dodao da će se sigurno razgovarati o sistemu američke protivraketne odbrane.

 

Dvojica predsednika izneli su prošle godine planove za sporazum koji će zameniti postojeći Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja START 1, čime bi bio smanjen arsenal dve najveće nuklearne sile u svetu.

 

Pregovarači nisu uspeli da postignu dogovor do 5. decembra kada je START 1 istekao, a zvanični pregovori u Ženevi nisu nastavljeni posle praznične pauze.

 

Američki zvaničnici nagovestili su početkom meseca da će pregovori biti nastavljen 25. januara, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u petak izjavio da očekuje postizanje sporazuma pošto pregovori budu nastavljeni početkom februara, naveo je Rojters.

 

Da bi stupio na snagu, novi sporazum mora da prođe ratfikaciju u parlamentima obe države.

 

Prema sporazumu oko koga su se Obama i Medvedev složili u julu, broj nuklearnih bojevih glava na obe strane trebalo bi da bude smanjen na između 1.500 i 1.675, podsetila je britanska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here