Lična arhiva
Panorama Melburna

Melburn je pretekao Sidnej kao najnaseljeniji grad u Australiji, prvi put od zlatne groznice u 19. veku, prateći promene granica, izveštava BBC.

Sidnej je ponosno nosi ovu titulu više od 100 godina. Međutim, sa brzim rastom stanovništva na obodu Melburna, granice grada su proširene i obuhvatile su oblast Meltona.

Najnoviji vladini podaci, iz juna 2021, navode da Melburn ima 4.875.400 stanovnika, odnosno 18.700 više od Sidneja.

Inače, Australijski biro za statistiku (ABS) definiše “značajno urbano područje” grada tako što uključuje sva povezana predgrađa sa više od 10.000 ljudi.

– Sa spajanjem Meltona u Melburn u najnovijoj klasifikaciji, Melburn ima više stanovnika od Sidneja, i to još od 2018. godine – rekao je Endrju Hou iz ABS-a za Sidnej Morning Herald, koji je precrtanu, dosadašnju granicu, opisao kao ’tehničku stvar’.

Ponosni stanovnici Sidneja će ukazati na zaključak ABS-a da je Sidnej, gledajući šire regione Sidneja i Melburna, ostao veći u junu 2021.

Veći regioni grada uzimaju se u obzir kao njegove “funkcionalnu oblast“ i uključuju stanovništvo koje često ili radi u gradu, ali može da živi u malim gradovima i ruralnim područjima koja ga okružuju, ​objasnio je ABS.

Kako god, tek i savezna vlada je predvidela da će Melburn prestići Sidnej 2031.-32.

Brz rast Melburna je u velikoj meri zahvaljujući međunarodnoj migraciji, rekla je za BBC demograf sa Australijskog nacionalnog univerziteta, Liz Alen.

Ona je primetila da za razliku od Sidneja, koji ima “istorijski mamurluk” iz vremena kada „nije želeo da ga vide kao ništa drugo osim belog”, Melburn ima reputaciju da slavi različitost.

To je, takođe, atraktivna migraciona destinacija, jer ima mogućnosti zapošljavanja i obrazovanja uporedive sa Sidnejem, ali je istorijski bila pristupačnija od lučkog grada.

Istina ovo nije prvi put da Melburn nosi titulu najvećeg grada Australije.

Kao rezultat zlatne groznice u kasnom 19. veku, kada su migranti hrlili u državu Viktoriju, Melburn je brzo rastao i brojčano nadmašio Sidnej do 1905. godine.

1 COMMENT

  1. I jedan i drugi su za moj ukus previše veliki i rasporstanjeni, sa jednog kraja na drugi treba ti nekoliko sati. Čekam dan kada će krenuti da se se putuje helikopterima, kao u Njujorsku i sao Paolu. Samo air taksi je rešenje za gužve i zastoje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here