Mercedes vs BMW: Nađite 10 razlika!

0

 

Kada neki proizvođač automobila prvi izbaci na tržište specifičan model, koji pripada potpuno novom segmentu vozila i koji postiže dobre prodajne rezultata, konkurentska kompanija je u problemu. Kako konstruisati sopstveni automobil iz istog segmenta, a pritom ostati originalan?

 

BMW je svojevremeno zakoračio u nepoznato i rizikovao sa modelom X6, ali mu se rizik isplatio. S obzirom na izražen rivalitet dva nemačka premijum proizvođača, bilo je pitanje vremena kada će se Mercedes pojaviti sa sličnim modelom. To se desilo na aktuelnom salonu automobila u Pekingu, gde je premijeru imao "koncept kupe SUV".

 

Iako Mercedes još nije zvanično potvrdio da će ovaj koncept ući u serijsku proizvodnju, biće iznenađenje ako se to ne desi. Međutim, pre nego što se pojavi serijska verzija, nemački proizvođač će u javnosti morati da odbrani njegov dizajn, koji neodoljivo podseća na BMW X6.

 

Dva automobila mnogo liče kada je reč o silueti, proporcijama i dimenzijama, ali i nekim detaljima spoljašnjosti. Sličnost je do određene mere bila neminovna, pošto su konstruktori i dizajneri Mercedesa dobili od svojih šefova isti zadatak koji se nekoliko godina ranije našao na radnim stolovima njihovih kolega iz BMW-a.

 

Laički, najjednostavnije bi bilo optužiti Mercedes da je iskopirao BMW X6. Nešto slično se dogodilo i BMW-u kada je nedavno predstavio model Serije 2 "aktiv turer" koji konkuriše Mercedesovoj B klasi. Kada se u obzir uzmu ograničenja koja pred dizajnere postavlja segment kupe-krosover vozila, zadate dimenzije i aerodinamički izazovi, postavlja se pitanje da li je i u kojoj meri Mercedesov koncept mogao da bude drugačiji od BMW X6?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here