Mesić odlikovao Sonju Biserko

0

 

Biserko je odlikovana i za "izgradnju temelja za normalizaciju odnosa između Hrvatske i Srbije".

 

Uručivši joj odlikovanje "Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom", Mesić je naglasio da je Biserko bila "među prvima koji su javno i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića".

 

Biserko: Veoma značajno odlikovanje

 

Biserko je izjavila da joj je "veoma značajno" odlikovanje koje je danas dobila od odlazećeg hrvatskog predsednika. "To je značajno odlikovanje za sve pa i za mene. Posebno je važno da je dato za rad na manjinskim pravima u Srbiji i Hrvatskoj, a tu pre svega mislim na Srbe iz Hrvatske", rekla je Biserko. Ona je dodala da joj je značajno i to što je odlikovanje dobila zajedno sa direktorom Jerusalimskog centra "Simon Vizental" Efraimom Zurofom i bivšim šefom Misije OEBS-a u Hrvatskoj Horhe Fuentesom, koji su, kako je ocenila, dali veliki doprinos u promovisanju demokratskih principa u Hrvatskoj, pre svega antifašizma."Značajano je da su tri osobe, koje su doprinele promovisanju manjinskih prava i multietičnosti u Hrvatskoj i regionu, dobile priznanje zajedno. Važno mi je i zbog toga što je organizacija na pitanju povratka Srba u Hrvatskoj radila 10 godina", kazala je Biserko.

 

Mesić je danas odlikovao i direktora Jerusalemskog centra Simon Vizental Efraima Zurofa za "osobit doprinos borbi protiv istorijskog revizionizma i reafirmisanja antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela".

 

Zahvalivši se Mesiću na odlikovanju, Zurof je, između ostalog, kazao da je suđenje bivšem komandantu logora Jasenovac Dinku Šakiću "bio najvažniji pravni postupak ikada pokrenut protiv lokalnog saradnika nacista u postkomunističkoj Evropi"

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here