EPA/Martial Trezzini
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u Kupresu da je vojska Hrvatske učestvovala u ratu u Bosni i Hercegovini i da je taj rat bio i hrvatski rat. On je rekao da je “hrvatska vojska dovela do toga da Banjaluka bude ugrožena i pred predajom, a ne NATO bombarderi”.

– Bosanski rat bio je i naš rat – rekao je on, preneli su sarajevski mediji.

On je na obeležavanju 28. godišnjice vojne operacije “Cincar”, u kojoj su snage Hrvatskog veća odbrane (HVO), zajedno sa Armijom BiH, zauzele delove Kupresa koje su do tada pod kontrolom držale srpske snage, da je to bilo “vreme sloge i zajedništva” Bošnjaka i Hrvata i “velike podrške koju je Hrvatska davala operacijama oslobođenja”.

– Ovo je bio početak kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu. Bog te pita šta je sada sa tim savezništvom – kazao je predsednik Hrvatske.

Milanović je BiH okarakterisao “dejtonski međunarodni ugovor o podeli uticaja”, dodavši da uprkos svemu BiH vidi kao “prijateljsku susednu državu”.

Govoreći o rezultatima oktobarskih izbora u BiH, hrvatski predsednik je ocenio da izmene Izbornog zakona nisu donele mnogo, ističući da se “nije promenilo ugnjetavanje Hrvata”.

– Princip je ostao neokrnjen, a to je princip nepravde i nepoštenja. To se mora izmeniti i promeniti – naveo je Milanović.

Prema njegovim rečima, za opstanak Hrvata i BiH potrebna je pomoć Hrvatske, a kao najsnažniji instrument pomoći izdvojio je EU i NATO, poredeći to sa municijom, tenkovima i vojnicima koje je Hrvatska slala u BiH tokom rata.

4 COMMENTS

  1. Kada srbi predju u hrvatsku da brane srbe onda je agresija a kada hrvatska predje u bosno onda je to pomaganje ugrozenom stanovnistvu!
    Licemeri!

  2. Da je tako, onda nebi NATO ni bombardovao Srpske položaje.
    Banja Luka će ostati neostvarena želja Pavelića i Tudjmana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here