Kosovo online
Jakov Milatović

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da njegova zemlja treba da bude prva naredna članica Evropske unije jer, kako navodi, već koristi EU, imala je mirnu smenu vlasti, radi na pobljšanju životnog standarda građana i nema otvorenih pitanja sa susedima.

On je u intervjuu za RTCG izrazio zadovoljstvo zbog učešća na samitu Evropske političke zajednice u Španiji, gde je, kaže imao priliku da sretne važne evropske lidere i prenese bitne poruke. Podsetio je da je to već njegovo drugo učešće na ovom samitu, jer je prvi put učestvovao na samitu u Moldaviji.

– Proširenje EU je za nas priritet broj jedan. Prenosim poruku, dobru poruku da bi Crna Gora morala da postane naredna članica EU. Jedan od razloga je da ju je najlakše i primiti u EU, već koristi EU, uskladila se sa spoljnom i bezbednosnom politikom, izvela je mirnu smenu vlasti, radi na pobošljanju životnog standarda građana i nema krupna otvorena pitanja sa susedima. Bio sam na samitu čovek koji donosi dobre vesti – rekao je Milatović.

On je naglasio da je promena vlasti u Crnoj Gori nešto što se desilo prvi put demokratskim putem, i da je to samo koristilo evropskom putu zemlje.

Saglasan je da bi pregovaračka struktura morala da bude bolja i efikasnija, i podsetio je da Crna Gora nema glavnog pregovarača.

Milatović je rekao da je već treći put imao priliku da se susretne sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je i inicijator Evropske političke zajednice, ističući da su to bili korisni razgovori.

– Ulazak Crne Gore kao 28. članice EU bila bi priča koja je važnija od same Crne Gore, i to bi bila sjajna poruka drugima u regionu, ali i Ukrajini i Moldaviji. Znamo da je poslednja članica koja je primljena Hrvatska pre deset godina. Bila je izgubljena politička dimenzija ovog procesa. Nakon ruske agresije, mislim da su u EU razumeli da treba vratiti političku dimenziju – rekao je crnogorski predsednik.

On je naglasio da je važno naći konseznus u parlamentu i imenovati čelnike pravosuđa jer bi i decembru na Međuvladinoj konferenciji moglo da se pokrene zatvaranje poglavlja. Naredne godine, naglašava, moguće je zatvarati i složenija poglavlja, poput onog o državnoj pomoći i konkurenciji.

Proces, ističe, zahtieva sinergiju i Crna Gora bi mogla da za tri godine uradi svoj deo posla, a da Evropski parlament u 2027. godini već ratifikuje pristupanje.

– Pa da bi Crna Gora 2028. godine mogla da bude članica EU a to bi se poklopilo i sa novim budžetom EU što bi nam svakako bilo veoma korisno – istakao je Milatović.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here