Tanjug
Jakov Milatović

Crnogorski predsednik Jakov Milatović izjavio je danas da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore a i turistički najvažnije tržište, pa je logično da dve zemlje treba da imaju najbolje odnose.

Na pitanje brinu li ga izjave zapadnih zvaničnika koji kažu da su zabrinuti zbog učešća prosrpskih stranaka u novoj vlasti, Milatović je gostujući u emisiji BBC-ija rekao da je cilj politički konseznus ali i pokazati da se reforme isplate i da je podrška članstvu u EU na rekordnom nivou.

Milatović je ponovio da Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Ističe da Crna Gora čini sve što može da promoviše dobrosusedske odnose u regionu, promoviše sigurnost i bezbednost, jer je cilj izbeći scenario još jednog sukoba u regionu.

Crnogorski predsednik je rekao da će nova Vlada biti formirana naredne sedmice i da je to dobra vest.

“Mislim da je budući premijer neko ko deli vrednosti koje delim i ja, on se snažno zalaže za vladavinu prava i ekonomski oporavak. Ja sam u politici da bih doprineo promenama. Vratio sam se, kao i on, u Crnu Goru da bih doprineo promenama”, kazao je Milatović.

On je rekao da od kada su Spajić i on ušli u politiku povećala se podrška NATO u narodu, a podrška članstvu u EU je preko 80 odsto.

“Imajući u vidu to, sve i da Rusija pokušava da se umeša u našu politiku, to ipak ide puno teže. Mi dobijamo podršku i pomoć naših NATO saveznika. Naravno, ima izazova, a sajber bezbednost je jedan od njih”, rekao je Milatović.

Na pitanje o opasnosti možda još jednog sajber napada na Crnu Goru, koji bi bio sproveden iz Rusije, on je kazao da smo manje ranjivi na takve napade nego pre dve godine. Navodi da Crna Gora u tom smislu dobija snažnu podršku NATO, posebno Slovenije i Francuske.

Ukazao je da Crna Gora čini sve što može da smanji zavisnost od ruskog tržišta kada je u pitanju turizam. Pitanje kredita kod kineske banke, kazao je, pitanje je za prethodne vlade, koje su često pokretale velike infrastrukturne projekte bez adekvatnih procena, preneo je portal RTCG.

“Ja se zalažem za jasne i transparentne procedure”, rekao je, između ostalog, Milatović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here