Z. Raš
Zoran Milivojević

Uoči sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nekadašnji diplomata Zoran Milivojević rekao je da trenutno jača uticaj međunarodnog prava u vezi sa slučajem Ukrajine, što jača i srpsku poziciju i principe kada je reč o Kosovu, prenosi RTS.

– Činjenica da će predsednik da istakne te principe, daje nama prostor da pitanje Kosova i Metohije dobije sasvim jednu drugu dimenziju na globalnoj sceni – smatra Milivojević.

Milivojević kaže da burni svetski događaji menjaju globalnu scenu i jačaju uticaj takozvanog kolektivnog juga, gde veći broj zemalja stoji na strani Srbije i ne priznaje kosovsku nezavisnost.

– Jačanje njihovog uticaja je svakako šansa da i naša pozicija i naši argumenti više dođu do izražaja. I to će sasvim sigurno i da se odrazi ovog puta. Postoji još jedna stvar, kad je reč o promenama na svetskoj sceni. Jača uticaj međunarodnog prava vezano za slučaj Ukrajine i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To će ovog puta doći do izražaja, to jača našu poziciju, jača naše principe. Promena situacije na samom terenu u dialogu i činjenica da maksimalistički zahtevi i maksimalistički pristupi ne mogu više da dobiju onu težinu i ono mesto koje su imali ranije – napomenuo je Milivojević.

Prema njegovim rečima, postoje dva osnova zašto je zasedanje Skupštine UN važno i dobro za Srbiju.

– Prvi osnov je sama eskalacija. To je po prirodi stvaranje u nadležnosti UN Saveta bezbednosti iz prostog razloga što imamo Kfor, čija je glavna uloga da se brine o miru i bezbednosti, i drugi element koji je veoma važan što se ovi pregovori u kojima posreduje EU odvijaju na osnovu odluke Generalne skupštine UN. Prema tome, i neuspeh tih pregovora je na neki način tema zasedanja i preispitivanje – istakao je Milivojević.

Dodao je da je sve to važno kao potvrda da je Kosovo u nadležnosti Ujedinjenih nacija.

Posle fijaska dijaloga 14. septembra između Beograda i Prištine, uloga posrednika, kako kaže, je da pokušaju da spasu svoju poziciju, jer je kredibilitet Evropske unije kao posrednika značajno pao.

– Drugo, pokušaj Zapada da svoju poziciju nekako sačuva. On više ne može da brani stav da je Kosovo poseban slučaj. To je sad potpuno jasno i mislim da će i ovo zasedanje doprineti tome do kraja – rekao je Miliojević.

Smatra da će posle neuspeha razgovora u Briselu i posle zasedanja Generalne skupštine UN stvari malo da se promene.

– Međunarodna zajednica, odnosno i u Ujedinjenim nacijama Savet bezbednosti, moraju ovu temu da imaju na svom dnevnom redu. Ja mislim da će i predsednik iskoristiti ovu priliku da reafirmiše onu tezu o potrebi vanrednog zasedanja Saveta bezbednosti zbog situacije na terenu. I to je prosto obaveza za Savet bezbednosti jer imamo eskalaciju koja ne prestaje – napomenuo je Milivojević.

1 COMMENT

  1. Bravo g. Milivojevicu na reslnom i diplomatskom komentaru.Medjutim Zapadu su puna usta medjunarodnog preava koje oni krse uvek u svom interesu.Zapad nece priznati svoje greske i da je on taj koji krsi medjunarodno pravo ne jednom nego od kraja Drugog svetskog rata.To je njihov blef da bi optuzili Rusiju za odbrambeni rat koji su oni skrivili i pocel.Ne treba gajiti iluzije i verovati Zapadu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here