Miloš je video Čomskog

0

Miloš Rastović
 

U razgovoru za "Vesti" on kaže da je sastanak sa uvaženim profesorom bila velika čast, posebno kada se zna da je napisao više od stotinu knjiga, da je počasni diplomac 37 univerziteta celog sveta, da i dalje radi na čuvenom MIT univerzitetu (Institutu tehnologije u Masačusetsu) i da je u toku rata na prostoru bivše Jugoslavije bio jedan od retkih zapadnih intelektualaca koji je dobro poznavao situaciju na Balkanu i pozivao na razum.
 

Prepiska sa Ćosićem

Na pitanje da li su razgovarali o Srbiji, naš sagovornik kaže da jesu, ali pre svega o ljudima sa kojima je Čomski imao ranije kontakte, kao što je Dobrica Ćosić sa kojim je svojevremeno imao prepisku. Pitao je da li je Ćosić i dalje aktivan. Razgovarali smo uopšteno o celoj situaciji na prostoru bivše Jugoslavije, pitao me je kakva je situacija danas i u kom pravcu Srbija ide danas, ali najviše smo pričali o filozofsko-političkim temama.

– Imao sam želju da napišem rad koji bi bio iskorišćen za neku konferenciju ili objavljivanje i pošto sam koristio literaturu Noama Čomskog pomislio sam da bi za čitaoce u Srbiji i Americi bilo interesantno da napišem i prikaz njegove poslednje knjige "Nova generacija vuče liniju" (Nenj generation dranjs the line) o Kosovu, istočnom Timoru, američkoj "odgovornosti da zaštiti"… Tako se rodila ideja da bi bilo najbolje da lično razgovaram sa njim kako bi mi dao više podataka o samoj temi kojom se bavim. A pored toga sam imao veliku želju da ga upoznam jer je on jedan od najvećih filozofa i lingvista današnjice, kaže Rastović i dodaje da je poznato da je Čomski svojevremeno kritikovao takozvane humanitarno-vojne intervencije. U posledenjoj knjizi "Nova generacija vuče liniju" on poredi Kosovo i istočni Timor.

Na pitanje da li se njegov utisak o živoj legendi poklopio sa stvarnošću on kaže da jeste. Ipak za razgovor se dobro pripremio, i čak konsultovao svog mentora dr Džejmsa Svindala sa Djukejn univerziteta. On mu je rekao da je najbolji način da razgovara sa profesorom Čomskim ako izabere neke delove iz njegove knjige o kojima bi mogao da diskutujem sa njim.

– Dodao je da takvi ljudi ne traže da im drugi mnogo govore o njihovom radu jer im to nije interesantno da slušaju, već da im treba skrenuti pažnju na neke značajne teme koje bih mogao da razvijem na neki način. Posavetovao ga je da slobodno priča o svom radu, što se pokazalo tačnim jer je Čomski bio najviše zainteresovan baš za to.

Na kraju 30-minutnog sastanka dvojica filozofa su se dogovorila da Miloš Rastović napiše prikaz knjige "Nova genercija vuče liniju" i na srpskom i na engleskom jeziku.

 

Aktivan i u 87. godini

Susret sa živom legendom protekao je brzo i inspirativno. Miloš kaže da je sastanak trajao svega 30 minuta, a da su posle njega već čekali drugi – novinari i televizijske ekipe.
– Moj utisak je da su se kod njega samo smenjivale novinarske i televizijske ekipe iz celog sveta koje su čekale na intervjue sa njim. U njegovoj kancelariji je slika Bertranda Rasela, ali nisam stigao da ga pitam zašto baš njega voli! Iako je rođen 1928. godine veoma je aktivan. Dobro se drži, vitalan je i fizički i intelektualno. Na samom sastanku pričao sam o mom radu, pregledali smo i listali ono što sam ranije uradio, diskutovali o tome. On je dao neke svoje komentare, a posebno ga je interesovao jedan moj rad o ruskoj spoljnoj politici prema Balkanu, kazuje Miloš.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here