B. Cvetojević
Školica pod nadzorom idola: Miloš Ninković

Prva smena u Bonirigu od 28. do 30. septembra, traže se adekvatni tereni i u drugim delovima grada

Otkako je 2015. došao u Australiju, Miloš Ninković je postao ne samo najbolji fudbaler Sidneja i jedna od najvećih zvezda A-lige, već je svojim vanserijskim fudbalskim znanjem i besprekornim ponašanjem postao uzor hiljadama dečaka i devojčica koji sanjaju da jednog dana dosegnu iste visine. Sada se svim klincima u Sidneju ukazuje jedinstvena prilika da nauče nove fudbalske finte, driblinge i druge veštine upravo od svog omiljenog igrača!

Miloš je pokrenuo program razvojnih fudbalskih klinika pod nazivom “Ninko 10”, koje će se održavati uvek u vreme školskih raspusta i na kojima će deca svih uzrasta imati mogućnost da od profesionalnih licenciranih trenera uče osnove fudbalske igre, ali i da proniknu u razne tajne najpopularnijeg svetskog sporta. I sve to pod nadzorom svog idola, pošto će Ninković pratiti sve treninge u sklopu programa.

Prva fudbalska klinika “Ninko 10” održaće se na terenu Belih orlova u Bonirigu, od 28. do 30. septembra. Miloševom odlukom, treninzi će se održavati u popodnevnom terminu, od 14.00 do 17.30.

– Želja mi je da svaki dan budem uz decu, da pratim njihov rad i da aktivno učestvujem u treninzima. S obzirom na to da ću pre podne imati treninge s ekipom Sidneja, pošto nas čekaju pripreme za Azijsku ligu šampiona, za kliniku sam izabrao popodnevni termin kako bih mogao u potpunosti da se posvetim polaznicima – kaže Ninković.

Ideja je da mališani dobiju osnovnu obuku i da shvate značaj tehnike u fudbalu.

– U poslednje vreme mnogi u fudbalu polažu najviše na fizičku snagu i brzinu, zanemarujući pritom tehniku i veštine s loptom koje su osnova fudbala. Nikada neću zaboraviti kada sam igrao za Dinamo Kijev protiv Barselone. Oni su svi bili i manji i fizički slabiji od nas, ali kad su nas ubacili u mašinu svojom tehnikom, nismo imali šta da tražimo na terenu. Verujte, dvaput sam pipnuo loptu za 90 minuta na toj utakmici. Zato je moj cilj da deca shvate koliko je u fudbalu značajno dobro primiti loptu, kontrolisati je u trku, odnosno koliko je važno tačno i brzo dodavanje, kao i šut s obe noge.

Miloš iznad svega želi da svako dete dobije adekvatnu pažnju trenera i zato će grupe polaznika biti podeljene spram uzrasta i biće ograničen broj dece.

– Svestan sam da za tri dana nikoga ne možeš da naučiš da igra fudbal, ali mogu da se pokažu i vežbaju razne finese i važni detalji fudbalske igre. Deca će imati punu posvećenost trenera s licencama, od kojih će svaki raditi s grupom od najviše 15 ili 20 polaznika. Zato će i kapacitet klinike biti ograničen na 80 do 90 dece, jer ćemo tako imati uslove za optimalan rad sa četvoricom ili petoricom trenera.

U planu je i druga smena koja će uslediti odmah posle premijere u Bonirigu.

– Tražimo adekvatne terene u Sidneju za drugu kliniku tokom narednog raspusta. Voleo bih da je organizujemo negde na unutrašnjem zapadu Sidneja, nedaleko od grada, ili možda na severnim obalama. Čim izaberemo lokaciju saopštićemo gde nastavljamo program – kaže Ninković.

Milošev plan je da klinike postanu redovne, a da vremenom prerastu u nešto veće.

– Ostale su mi još dve godine ugovora i kada završim s profesionalnim igranjem planiram da ostanem u Australiji i da se posvetim radu s decom. Dok još igram, želim da razvijemo program klinika i da se održavaju tokom svakog raspusta i to ne samo u Sidneju. Čim se situacija s epidemijom smiri, počećemo da pravimo planove i za druge gradove. Do tada, bićemo fokusirani na širu oblast Sidneja, s namerom da uvek održavamo treninge u različitim delovima grada, kako bismo omogućili da se što više dece uključi i dobije priliku da uči i razvija fudbalske veštine – kaže Ninković.

Turniri

Miloš ima u planu i organizaciju turnira za različite uzraste.

– Smatram da to nedostaje u radu s mlađim kategorijama u Australiji. Neverovatno mi je da recimo deca koja igraju u podmlatku Sidneja nikad ne igraju protiv Vonderersa. Kako da se razvije zdrav rivalitet, kako da deca osete draž takmičenja ako nema toga? Zato planiramo da stupimo u kontakt ne samo sa klubovima iz A-lige, već i iz NPL ranga i da organizujemo turnire na kojima bi pobedničke ekipe dobijale priliku da idu u Evropu i igraju s mlađim selekcijama velikih klubova poput Ajaksa, Mančester sitija, Barselone…

Prijave

Prijavljivanje za fudbalsku kliniku su počele putem zvaničnog sajta www.ninko10.com.au. Cena trodnevnog programa je 225 dolara po detetu, a vrata su otvorene za sve uzraste.

– Sva deca su dobrodošla i naša želja je da bude što više različitih uzrasta. Očekujemo da polaznici budu od onih najmanjih pa do 14-15 godina. Na treninzima će biti podeljeni na osnovu uzrasta, svaka grupa će imati svog trenera i rad će biti prilagođen godištu dece – objašnjava Miloš.

Sponzori

Miloš Ninković je u pregovorima o sponzorstvu i saradnji sa nekoliko poznatih kompanija, koje bi pružale i razne benefite za polaznike klinike. Tako bi, na primer, proizvođač sportske opreme “Under Armour” trebalo da obezbediu vaučere za popust na kupovinu opreme u njihovim prodavnicama. Među sponzorima će biti i proizvođač automobila “folksvagen”, kao i zdrava hrana “Original Organik” koja će obezbediti bogatu ponudu voća tokom održavanja klinika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here