EPA/Christian Bruna
Skoro prazan auto-put u Austriji

Ministarka za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler razgovarala je sa resornim kolegama zemalja Zapadnog Balkana i istakla da je u doba borbe protiv koronavirusa važno biti solidaran sa tim državama.

“EU je državama Zapadnog Balkana obećala pomoć u visini od 3,3 milijardi evra za borbu protiv korona virusa. Taj novac mora, između ostalog, biti upotrebljen za medicinsku pomoć, ekonomske i socijalne mere obnove. To je jasan simbol za značaj odnosa sa tim zemljama”, naglasila je austrijska ministarka u saopstenju.

Prilikom njene dvodnevne „virtuelne posete Zapadnom Balkanu”, kako se navodi u saopštenju, pre svega je bilo reči o razmeni informacija o situciji u državama i kako je moguće jedne druge podrže u ovim teškim vremenima.

„Prevazilaženje koronavirus krize u ovom trenutku je najviši prioritet EU. Nakon početnog šoka, EU je sada preduzela mere, koje pomažu članicama da što bolje izađu iz krize. Pandemija pogađa i zemlje koje nisu članice Unije, kao što su države Zapadnog Balkana. Nama je posebno važno da i sa tim zemljama, koliko je to moguće, budemo solidarni“, poručila je Edštadler u saopštenju.

Edštadler je, kako je navedeno, juče i danas razgovarala sa kolegama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i prištinskih privremenih vlasti.

Pored razmene informacija o aktuelnoj nsituaciji i brojkama u borbi protiv korona virusa, ovo virtuelno putovanje poslužilo je i kao priprema za sutrašnji Samit EU-Zapadni Balkan.

„Austrija se u savladavanju korona krize nalazi na odličnom putu. Podržavamo zemlje Zapadnog Balkana u okvirima naših mogućnosti sa robom, koja nam ne nedostaje, a tamo je hitno potrebna“, ukazala je ona na isporuke pomoći državama regiona.

Uz to je Austrija, kako je podsetila, zemljama Zapadnog Balkana ponudila da primi u austrijske bolnice pacijente koji se nalaze na intenzivnoj nezi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here