pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedno neobično istraživanje je pokazalo da miris ženskih suza smanjuje agresivnost kod muškaraca za 44 odsto.

U istraživanju koje je osmišljeno tako da izazove reakciju, otkriveno je da ženske suze sadrže hemikalije koje znatno smanjuju agresivnost kod muškaraca.

Utvrđeno je da su muškarci koji su mirisali suze bili 44 odsto manje agresivni kada su igrali igrice koje su osmišljene da izazovu odgovor. Studija, objavljena u časopisu PLOS Biology, navodi da postoji odgovarajuće smanjenje aktivnosti mozga u područjima koja su povezana s agresivnošću kada su prisutne suze.

“Smanjenje agresivnosti bilo nam je impresivno, čini se stvarnim. Šta god je u suzama, zapravo smanjuje agresiju”, rekao je Noam Sobel, profesor neurobiologije na Vajcmanovom institutu za nauku, koji je ovo istraživanje vodio zajedno s lekarom Šanijem Agronom.

U igru je uveden agresivan odgovor jer su muškarci bili navedeni da poveruju da ih žena vara i da bi se mogli osvetiti, a korišćenjem magnetne rezonance pokazano je da je prefrontalni korteks koji je povezan s delom mozga koji utiče na agresivnost bio znatno smireniji kod onih ispitanika koji su mirisali ženske suze.

Prethodno je poznato da se agresivnost mužjaka kod glodara smanjuje kada namirišu ženske suze zbog socijalne signalizacije.

Profesor Sobel veruje da hemikalije verovatno neće imati veliki uticaj na društvenu interakciju između odraslih, ali su suze možda evoluirale kako bi zaštitile bebe. Autori dodaju da su slično ponašanje otkrili i kod miševa, što je u suprotnosti s idejom da su emocionalne suze jedinstveno ljudske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here