Pixabay

Korišćenje mirišljavih sveća je način da vaš dom zamiriše, osvetli prostor i opustite se. Međutim, njihovo paljenje može povećati rizik od neprijatnih zdravstvenih problema.

Tamaš Pandić, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelvajs u Mađarskoj, dodaje da mirisne sveće mogu pogoršati već postojeća stanja kao što je astma.

– To je zato što sveće oslobađaju sitne čestice drugih zagađivača kada izgore. Osim čestog provetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je smanjenje količine hemikalija koje koristimo – dodao je on.

Kada je u pitanju reakcija ljudskog tela, izvor supstance malo varira. Neki proizvođači sveća koriste esencijalna ulja da bi izbegli nedostatke veštačkih mirisa, ali to takođe dolazi sa zdravstvenim rizicima.

Na primer, tujon, koji se nalazi u esencijalnim uljima, povezan je sa oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svećama sa mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.

Neki brendovi sveća takođe koriste fitilj gde je pamuk omotan oko drugog materijala, kao što je metal, stvarajući otrovnu čađ, što takođe može dovesti do problema sa plućima.

– Bez obzira na to da li su veštačke ili prirodne, svaka strana supstanca za organizam predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogena, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih prerade – dodaje on.

Nisu samo sveće te koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vejp, pa čak i nameštaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here