Misteriozni dronovi nadletali francuske nuklearke

0

Misteriozne letelice i dalje nadleću vazdušni prostor iznad nuklearnih centrala u Francuskoj 

 

"Osoblje koje prati rad elektrane je otkrilo ilegalno prisustvo letelice nalik dronu", piše u kratkom saopštenju na sajtu gde se dodaje da se to dogodilo još u četvrtak, i da je misteriozna letelica tog dana centralu nadletela četiri puta.

 

Po rečima uprave, preletanje centrale "nije uticali na bezbednost i rad objekta".

 

Nema pomaka ka razjašnjenju misterije preleta letelica, verovatno dronova – malih električnih helikoptera na daljinsko upravljanje, nad nuklearnim elektranama Francuske koja ima drugi po veličini potencijal u svetu za proizvodnju struje u nuklearnim termo-centralama – 58 reaktora u 19 centrala. Ti letovi su podstakli debatu o bezbednosti.

 

Međunarodna organizacija za zaštitu prirode "Grinpis" koja je od početka negirala svoju povezanost s tim letovima, u saopštenju je izrazila zabrinutost zbog "nemogućnosti državnih službi da spreče prelete (koji) predstavljaju stvarnu pretnju, posebno bazenima u kojima je uskladišteno potrošeno (nuklearno) gorivo".

 

Nekih dana, a tako je bilo i 31. oktobra, misterioznih letova je istovremeno bilo na pet mesta što daje osnova za tvrdnju da je to koordinirana akcija pojedinaca čiji su identitet i motivi zagonetni.

 

U Francuskoj su zakonom zabranjeni letovi u prečniku od pet kilometara od nuklearnih elektrana i na manje od 1.000 metara visine oko njih.

 

Vlada ponavlja da preleti dronova "ne predstavljaju nikakvu opasnost" i da su centrale "izgrađene tako da izdrže i zemljotrese, a čak i pad aviona".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here