Mitrovica na ivici sukoba

0

Počelo 22. juna: Pohod Albanaca iz južnog u severni deo Mitrovice
 

Sve je počelo 18. juna, za Srbe nimalo prijatnom, odlukom o uklanjanju barikade na glavnom ibarskom mostu, koja je za mnoge simbol otpora sklonjen tokom noći.

Potez je donedavno bio nezamisliv. Da se ublaži šok, na tom mestu počelo se sa gradnjom Parka mira (zemlju za novi park prevozili su i Albanci) i nedaleko Trga caru Lazaru.

 

U tren oka, u južnom, albanskom delu grada kao da se zapalila šibica, a gradonačelnik Agim Bahtiri (član stranke Bedžeta Pacolija koja je na nedavno održanim kosovskim izborima ispala iz parlamenta, te se njegovi potezi mogu tumačiti i kao želja da zadrži poljuljanu funkcionersku stolicu) odlučno je podržao albanske demonstrante rečima: "Strpljenju je došao kraj, nova barikada na mostu mora odmah da se ukloni."

Protesti Albanaca sa južne strane mosta na koje su izašli uzvikujući "OVK" i s albanskim i američkim izjavama u rukama, eskalirali su u sukobe u kojima je više osoba povređeno, a nekoliko vozila zapaljeno. Kosovska i Euleks policija su kamenovani.

 

Podstrekivanje

Odbornik Skupštine Severna Mitrovica Baškim Cimili za list "Koha ditore" najavio je blokadu naselja u tom gradu.
– Ukoliko rukovodstvo opštine, to znači Srbi, blokira puteve i gradi trgove, mi, nesrpski stanovnici Bošnjačke mahale, prekinućemo saobraćaj i po naselju će moći da se kreće samo sa specijalnim dozvolama – rekao je on. Gradonačelnik Severne Mitrovice Rakić oštro osuđuje ovakve izjave i ocenjuje da se radi o otvorenom podstrekivanju na međuetničke sukobe.

Usledila je akcija šefice prištinskog pregovaračkog tima Edite Tahiri u Briselu, gde je, kako je navedeno, dogovorila "uklanjanje parka".

Srbima iz Mitrovice je s druge strane ohrabrenje dao direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, objasnivši da "nema razloga za zabrinutost".

Međutim, tu nije kraj. U noći između srede i četvrtka na raskrsnici u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom, većinski srpskom delu Mitrovice, postavljen je veliki betonski blok sa natpisom "Trg Adema Jašarija" (jedan od komandanta OVK), dok je u četvrtak uveče niknuo još jedan "trg" na putu prema multietničkom selu Suvi Do sa natpisom "Trg OVK", što je prilično uznemirilo tamošnje Srbe.

U međuvremenu, sa glavnog ibarskog mosta uklonjene su dve velike žardinjere, one su najviše isprovocirale Albance na proteste, a radovi na Trgu Cara Lazara su prekinuti.

 

Spomenik Ademu Jašariju koji su Albanci podigli u naselju Bošnjačka Mahala
 

Kada će i kako biti nastavljeni zavisi od ishoda razgovora u Briselu.

 

Gluvi telefoni

– Kada Srbi urade nešto, meni telefoni neprestano zvone, zovu iz svih ambasada, misija, dok u ovom slučaju, kada albanski narod postavlja "trgove" moji telefoni su gluvi.
To je samo još jedan od dokaza dvostrukih aršina na Kosovu – kaže Rakić.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić kaže da za Trg Cara Lazara i park postoje dozvole opštinskih organa, dok za druge to nije slučaj. Ogorčen je na međunarodnu zajednicu, a građanima poručuje da budu mirni.

– Najvažnije je da se očuva mir i izbegne svaka mogućnost međuetničkih sukoba. Postavljanje trgova u poslednja dva dana je još jedan vid pritisaka i pokušaj destabilizacije, za koje su očigledno dobijene instrukcije iz Prištine. Zato molim građane da budu mirni, dosledni, da se ne desi da međunarodna zajednica optužuje srpsku zajednicu – kaže Rakić.

O Mitrovici se najmanje odlučuje u Mitrovici, kaže novinar Željko Tvrdišić, dodajući da ostaje pitanje da li su pokrenuli postupak zbog ovoga što se dogodilo sa "trgovima".

– Pretpostavljam da će Park mira ostati još neko vreme. Da li će biti nastavljeni radovi na izgradnji Trga cara Lazara, kada i u kakvom obimu, zavisi od ishoda razgovora u Briselu.

 

Napeto i u Prištini

Povećanim tenzijama u Mitrovici doprinela je činjenica da nikako da se formira Vlada Kosova, a da će Srbi u svakom slučaju biti tas na vagi. Tenzije su i u Prištini, a Edita Tahiri, inače iz redova vladajuće stranke Hašima Tačija, koja bi mogla uskoro u opoziciju, na sednici kosovske vlade napala je Slobodana Petrovića, lidera Samostalne liberalne stranke, zbog toga što je otišao na sastanak u Beograd. Međunarodnu zajednicu zabrinjava i duh protesta koji se na Kosovo preliva iz Makedonije, a nedavno su u Prištini s albanskim zastavama tim povodom protesovala i deca.

Moglo bi da dođe do opasnih situacija ukoliko bi Albanci pokušali da blokiraju Bošnjačku mahalu, ali pretpostavljam da bi onda reagovala policija. Međutim, kosovska policija bila je nemi posmatrač ovih dana dok su se postavljani "trgovi" u Bošnjačkoj mahali. Ostaje pitanje da li su pokrenuli postupak zbog ovoga što se dogodilo sa "trgovima". Ako nisu, onda neko treba da kaže i objasni od njih zašto.

 

Nadam se da će preovladati razum i da će igra s trgovima biti okončana na zadovoljstvo građana Mitrovice bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost – kaže Tvrdišić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here