Mladi dijaspore najbolji ambasadori

0

Ne zaboravite maticu: Svetlana Matić sa polaznicima Letnje škole

U Domu učenika "Jelica Milovanović", u Krunskoj ulici u Beogradu, organizovano je i festivalsko veče pod nazivom I mi smo ove gore list. Gosti festivala bili su glumica Eva Ras i književnici Manojle Gavrilović i Svetlana Matić.

Svetlana Matić, poetesa iz Beča, je učenicima iz Rumunije predstavila svoju knjigu "Igra". Najviše aplauza su izazvale pesme "Srbija je moja zemlja" i "Pesma Beogradu". Ovom prilikom je svim polaznicima Letnje škole poklonila svoju zbirku poezije, pohvalila njihovo poznavanje srpskog jezika i pozvala ih da u svakoj prilici govore na srpskom jeziku, da ga neguju i ne zaborave svoje korene i maticu Srbiju.

– Mi Srbi koji živimo rasuti po čitavom svetu imamo čime da se ponosimo. Vi koji stasavate van Srbije ste naša mladost, budućnost i ponos. Vi ste ambasadori Srbije. Da biste mogli ovu misiju da vršite, nije dovoljno da Srbiju samo volite, već morate dobro da poznajete srpsku istoriju, jezik i našu kulturu. Letnja škola "Sveti Sava" je najbolji put u ostvarenju ovog plemenitog i važnog cilja – poručila je Matićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here